Tabung

26 April 2015

2nd Pregnancy : Minum Airgula (18w/19w)

Arini aku ada appointment dengan klinik untuk minum air gula dan juga scan baby comey kat dalam perut ni..Skrg ni (waktu menaip ni, aku dah kat opis da). Kali ni aku kena minum awal sikit airgula sebabnya anak 1st dulu keluar besar..Tapi memang sepanjang mengandungkan Arfan aku takde kencing manis..Tak tau lah cmne Arfan boleh jadi besar. Hehehe...

Tadi doktor yang check aku pon terkejut..Sebab dia kata aku ni kecik , rendah je cmne boleh beranak normal..Anak sulong plak tu..Hehe..Nak wt cmne kan kuasa Allah..Lilit kepala dan bahu Arfan x besar sgt tu lolos boleh keluar...Alhamdulillah kan..Kalau tak, merana jugak aku merasa atas dan bwh sakit kalau katakan Arfan xlepas belah bawah tu.. Nauzubillah..


Tadi masa scan baby, baby xdelah aktif sgt bergerak...Kuat nampak denyutan jantung dia..Hehehe..Teruja rasanya...DOktor cube nak godek jantina tp xnampak lagi katanya.. Tunggu lah lagi 2bulan aku akan buat details scan mcm Arfan dulu...InsyaAllah kalau ada rezeki lebih..Hehehe....


Pengalaman minum airgula kali ni amat2 takbest hahaha..Sebabnya air dia memang melampau2 manisnye...Tapi mujur separuh cawan yg mcm org jual air kat pasar tu..Kalau dia buat 1 cawan, aku rasa muntah jugak aku kat situ..Hahaha...sekali teguk je aku habiskan..Kalau minum sikit2, memang x daya weh...Kalau masa Arfan dulu xdelah manis mcm ni dia punya gula..Gila betul..Hahaha..Pekat dia tu sampai melekat2 kat tekak aku tau..Bertabah jelah aku menunggu 2 jam sblm amik darah lagi...


Result nurse kata tunggu petang ni dia akan call aku gtau mcm mn..Aku harap xde lah penyakit pape menimpa aku sepanjang pregnancy kali ni...Aminn..

Tapi kan, kalini aku rasa pinggul aku sakit lah..kalau jalan rasa mcm ntah la, mcm nak tercabut tulang pinggul..Kadang2 2 2 belah, kadang2 sebelah je..Ni baru 19w, mcm mana nak lalui time perut dah besar nanti ye...Arap kesihatan aku ok lah..Si Arfan tu plak skrg ni nak berdukung plak..Tp bukan lah selalu...Time dia dtg peel dia, mengamuk2 nak suh dukung..Terutama time nak buat susu..Tak paham betul aku, kenapa ntah...tp kdg2 aku x ikut pon, aku biar je dia nangis, lepas dh siap buat susu baru aku dukung bwk p bilik..senyap lah dia..kalau dia buat peel smpi aku sarat nanti mcm mn lah ye..Dia tu dh la semangat jugak nak masuk 14kg dh..hehe...


Semoga aku terus kuat dan baby comey kat dlm ni pon kuat..hehe

10 comments:

aisyah ambris said...

Seram tgk org minum air gula..alhamdulillah, aisyah dah 21 weeks.. berat bdn pun x naik sgt..hehe

Normi Nieza said...

bila la nak rasa peknen jgk nie..:)

Aku Penghibur said...

dulu tgk akak minum air gula.. ishh mmg x bestkn

mOoN IzzaN said...

masa peknen 1st ok je dgn air gula tpi yg 2nd tu jadi x best.. huhu.. x suka air gula yang berperisa...

Allene typicalmommy said...

semoga dipermudahkan dear... dugaan bnyk masa preggy ni

Z@i Z@mR33 said...

minum air gula smpai nk tmuntah...tahan nafas n tutup mulut takut muntah.gila seksa kot

Yumida Huda said...

sama la masa yumida minum air gula time tu kandungan 4 bulan. euw manis giler. likat bebeno gulanya.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum .. sheila dulu pun minum air gula. for 2nd baby ni tak mula pergi kk lagi. hmmm taktahu bila nak g kk, takut kena carut sebab anak setahun seorang. hehehheeee ;p

Umi Wish said...

Lepas minum air gula kepala rasa pusing n nk muntah. Mungkin faktor x mkn..kan kena puasa malam n pagi tu

Hamelia Hamid said...

assalam, hai awak..sama pulak kita..saya minum air gula 22hb baru ni..result dah keluar pun, nasib baik lah tak kena GDM macam 1st pregnancy dulu..hehe..syukur..result awak camne? hope ok jugak lah kan..