Tabung

17 June 2015

2nd Pregnancy : Checkup 25w 2d

Apa perasaan korang bila dah taip panjang berjela tetiba jari tertekan apa ntah, terus hilang semua?? Arghhhhh tensionnya aku.........biasa save sendiri, ni time ak terpadam boleh plak langsung dia x save walaupon sebaris ayat?? Memang mengundang amarah btl lah....Terpaksa aku taip balik apa yg aku tulis tadi....Idea datang balik kat aku ye..jangan hilang lagi....Jom sambung..


...................................................................................................................................................................

Arini ada checkup ( sepatutnya tadi mukadimah dia lain, tp malas dh tulis, merajuk ).. Skrg ni kena checkup kat Klinik P18 plak....Sape2 yg duduk P5 memang pening lah..Kejap kena past P9 kejap kena p P18...Betul2 di anaktiri je rasa.hehehe..

Berat aku 67.7kg...Naik 3.9kg dari bulan lepas.. Kali ni nurse tak amik pusing sangat pasal berat..Aku syak sebab skrg kan pakai sistem dalam komputer so dia x perasan sangat bab berat tu..Kalo sblm ni tulis2 kat buku, so dia ada masa untuk belek2 buku tu tgk berat berapa...Bagus jugak, kalo tak nanti kena bebel kalo naik banyak2..Hehehe...Memang aku akui sjak sebulan dua ni memang aku makan banyak....Tp nasi aku makan sikit je...Jenis mulut takleh duduk sesaja, mesti nak mengunyah je..Dah tu suka makan benda manis..Macam bubur kacang ke bubur pulut hitam ke bubur jagung ke.. Aiskrim ke..biskut manis mcm biskut bear tu ke..Adeh terliur plak bila aku menaip ni..Hahaha..


Kalo kat umah kan, baru lepas makan nasi , aku terliur air manis..Kalo dh minum air manis tu mesti kena cicah sesuatu..So aku amik lah roti sekeping dua..Atau pon biskut yg ada.Hahaha..Macam mana berat tak naik banyakkan?? Ekekeke...Agak2 dlm 3bulan sblm bersalin ni berat aku akan melebihi semasa mengandung Arfan tak ye?? Risau jugak ni..Kalo lah dia menten naik 3kg sebulan...Jawabnya memang lebih la..ekekeke..Dulu masa nak bersalinkan Arfan 76kg...Wakakaka.....Boleh bayang tak cmne bulatnya aku ahaks..


Arini aku amik gambar baru perasan, muka aku dah chubby..Uwaaaaa...Nampak bulat da.hehe..Tapi menakjubkan kali ni belum bengkak kaki lagi.Alhamdulillah..Cuma aritu jelah bengkak sekejap je..Aku ingat dh mula fasa bengkak, rupanya sementara je..Hehehe..Syukur2..Maybe sbb skrg ni aku kurang berjalan so dia xsempat nak bengkak..ekeke..Tak sanggup weh kalo bengkak memang sakit tau..Hanya yg penah alami je tahu sakit dia macam mana..Huhuhu...


Oh lupa....Sepatutnya next checkup aku sebulan lagi tapi tetibe arini HB aku low plak..alaaaa kurang 0.01 je pon...Huhu...Elok2 nurse bagi date sebulan, bile tgk result HB aku terus dia ubah date bagi 2minggu dari skrg...Hahahahaha...Aku rasa kan sebab pagi tadi aku ada terteguk sikit air nescafe yg hubby aku punya..Padahal sikit je tu, tp ada efect jugak rupanya..Lepas ni aku kalo nak checkup xnak la minum yg berkafein..Ingat ye korg2 yg mengandung tu pon.Kalo nak checkup jgn minum yg ada kafein..Tak elok untuk HB..hehehe...REMINDER untuk aku lepas ni..


Dan lagi yang tak best, aku terpaksa tinggal puasa untuk sehari...2hari sebelum raya plak tu.. Sebabnya kena minum airgula..adeh..sabar jelah..Aku mintak tangguh tp nurse tak bagi, dia suh aku minum jugak time tu..huhuhu..Nasib lah taun ni xdpt puasa penuh..Sedeyyyy...Cucuk kancing gigi pon next checkup jugak...Aku dh berdebar da...Sepatutnya nak cucuk tadi tp sebab aku baru 25w so nurse kata lain kali jelah..Sakit weh cucuk ni, ak rela cucuk amik darah kat lengan lagi...Tp mujur sekali je...Sbb anak kedua..Kalo anak sulong kena cucuk dua kali...Huhu..


Last sekali, tadi aku mcm seronok da bila nurse kata nak scan baby..sekali tu tak jadi sebab aku baru 25w..Dia duk ingat aku dh 28w ( klo ikut date peod, tp sbb x regular so kena ikut date scan ). nyampah tau..Aku baru nak excited huhu..Aku bukan apa, cume nak tahu berat baby skrg ni dh berapa sebabnya aku rasa perut aku berat sangat2...Berat dia lain mcm tau... Tak sm mcm Arfan dulu..Bila aku berdiri / berjalan memang sakit kat perut sebab mcm kulit perut tu tertarik/ tegang sangat2...Lepas tu terasa beban besar kat ctu..Tu kdg2 aku nak bercakap pon mengah.. Jalan sikit dh sakit tulang belakang sebab aku rasa mcm perut aku terlalu ke depan...


Jantina baby xkisah dapat tengok ke x..Hehe..Sbb aku rasa mcm sama je dgn abang dia..Cme tulah dh bersiap sedia dgn berat dia..Harapnya aku mampu bersalin normal untuk kedua kalinya.. Semoga perjalanan dan proses bersalin nanti dipermudahkan.Amiinn..

DOAKAN ye..

7 comments:

Farah Waheda Wahid said...

ooo setakat menaip tu dan lepas tu terdelete semua tu pernahhh...berkali kali dah...he he he.... frust giler...nak nak lagi kalau entri yang panjang lebar...wakakakaka...

In Shaa Allah, semoga segalanya dipermudahkan yer buat sahabat Farah yang seorang ini... Amin...

cik mah said...

Moga dipermudahkan...hrp dpt puasa penuh juga tahun ni...

Maria Firdz said...

Moga dipermudahkan segala sepanjang mengandung... Selamat berpuasa...

Shazana Mhd Sobri said...

Nmpk sgt perut sis kecik je kalau xmngndung. Bestnye kurus. Sy ni dh lps bsalin bdn mcm apam hahaha..

Blogwalking. Jom follow men follow

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
moga segalanya dipermudahkan AMIN

psttt : akak dulu peknen, alhamdulillah tak kena bengkak kaki tu. Berjalan memang tetiap hari dok ngukur shopping complex kat penang ni he3

Sofu Hashim said...

moga semua dipermudahkan ya..

adianiez AIDA said...

mila, moga sihat ye sepanjang ramadhan ni.
aida dulu 3 org anak semua HB aida merah.
hingga turun ke angka 7.
hu hu hu...
kena jaga kesihatan.
sebab boleh efek baby kalau HB low sgt.
alhamdulillah anak2 aida ok...