Tabung

24 June 2015

Tempahan Shawl Halfmoon : Pertama kali

Pagi ni aku terlepas sahur..gara2 tidur pukul 2.30pagi...Sebenarnya, aku dah bangun masa alarm jam bunyi...Aku memang x tengok jam, sebab aku alarm kol 4pagi...Aku memang taktido balik lepas aku off alarm tu...So bila dh bangun, aku buatkan Arfan susu, panaskan lauk dan hidang makanan... Sblm tu aku solat Isyak dlu...Hehe..lewat sikit...


Lepas dh setel semua, aku kejut suami aku untuk bangun sahur..Aku cakap kat dia mcm biasa lah.. Bangun lah cepat, dh kol 4.30 lebih ni..Tp memang aku tak tengok jam..Aku agak2 je sebab aku berpegang pada jam yang aku alarm pukul 4 pagi tu...Suami aku mcm lambat2 bangun, so aku p makan dlu...Aku cicah roti dengan air tamar coco sblm jamah nasi ( bykkan aku mkn,hehe )...So siap makan roti, baru aku sentuh nasi...Masa suapan pertama, baru suami aku keluar bilik...Masuk suapan kedua, tetibe aku dengar azan...Alamak, nasi dlm mulut...Aku ingatkan org azan tu yang tersalah, so aku p tgk jam kat hp aku..Sekali tgk dah 5.45pagi...uwaaa..nangis x berlagu lah aku..nasi dlm mlt terus aku buang dlm pinggan...Tekak kering x usah cakap lah..Xsempat nak minum air masak langsung....Aku xtahu kenapa jadi mcm ni..Alarm tu bunyi aku xtahu lah kali ke berapa agaknya..Aku ingatkan bunyi sekali aku trs off...Kalo mcm ni gayanya nampaknya mcm alarm tu bunyi banyak kali baru aku off..aduhai..Jadikan pengajaran, lepas ni sblm off kena tgk dlu jam pukul berapa...Sedih sangat...Dah la bersin acap kali, lagi terasa kekeringan tekak tu..huhu..pagi ni memang rasa nak marah org je..Hahaha..Gara-gara xsempat minum air...Mencikkkkkkkkkkkkkkkk..dah la smlm berbuka aku just cicah roti ngan tamar cocoa jer, xmakan nasi..Harapnya aku mampu bertahan..


....................................................................................................................................

Mukadimah kena panjang hehehe...

Aku tido lewat pon sebab siapkan tempahan jahit tepi shawl kawan aku...Start kol 10lebih dah..lepas tu yg jadi lama sebab duk godek setting yang sesuai dengan kain shawl tu.. Setting tu saje rasanya hampir separuh benang aku guna..Hahaha..org pestime amik tempahan kan, so takut je rasa kalo2 jahitan tu x cntik...Serius yang amik masa lama sbb setting je...Jahit n potong tu sekejap je sbnrnya.. Tp 4 helai shawl aku potong dan 3 sudah berjahit aku siapkan hampir 4 jam...Sila percaya.. Masa potong tu pon leceh gak..Nak kena iron dulu.. Sebelum iron kena selit jarum dulu.. Terbongkok2 la aku smlm duk ukur kain..hehehe..Tapi bila dapat siapkan 3 helai shawl tu serius rasa puas...Ingat nak siapkan terus sampai 4helai tu tp mcm dh lewat sgt kan, so aku sambung malam ni jelah..


Dh siap tu, ak post kat fb...Ada lah 2,3 org kwn aku nak cuba anto kat aku jugak nanti..Hehe.. Alhamdulillah...Harap ini permulaan yang baik dan aku sabar dalam mengerjakan pekerjaan ni..Smlm masa x jumpa setting yang betul, memang aku rasa giveup sangat tau..Yelah bontot rasa mcm dh keras, dengan masa lagi dh jam berapa..Tp since dh dapat tu, rasa puas hati..Harap kwn aku pon puas hati...Aku dh wasap dia hasil jahitan tu...Dia kata cantik....Tp xtahu lah kalo dia dh tgk dpn2 nanti jadi lain plak responnya hehehe...Kalo ada rezeki aku, kwn aku tu nak minta aku jahit pukal.. Allahuakbar...Semoga ada rezeki utk aku dan keluarga..hehehe... Terima kasih pada kwn aku yg sudi bagi kepercayaan pada aku tu ... :-)

Inilah hasilnya setelah siap..Okey tak???


Kat bawah ni aku saje2 nak share cara aku buat untuk jahit shawl halfmoon ni...

Mula-mula, hamparkan kain yg nak dijahit dan letak kain contoh di atasnya.. Kemudian, pinkan dengan jarum supaya kain tu x bergerak bila dipotong..Pastikan kain tu xde kedut2 ye..

Lepas dah pinkan kain bawah dan atas tu, sila lah iron untuk dapatkan kain yg lebih cantik susunannya...taknak nanti bila nak potong kain tu x sama plak sbb ad kedut..Kalo bawah 10helai blh la layan kan,kalo pukal nak iron 1 1 cmni...xtahu lah nk ckp cmne hahaha..

Bila nak potong tu jangan potong ngam2, pastikan ada basi ye supaya kalo tsalah jahit ke ape, masih ad baki kain utk kita jahit semula..kang xpasal2, jadi kecik plak shawl kawan tu hehe..

So inilah hasil selepas siap di potong..Basi tu agak2 sendiri je nak besar mana..

Aku guna mesin portable Brother 3034d.. Sebenarnya nak dapatkan hasil jahitan yang cantik, jenis kain dan setting memainkan peranan penting...Setting x sama mengikut jenis kain...Macam yang glitter mcm ni, walaupon dia kategori chiffon, tp kain dia keras sikit n tebal so setting dia, xboleh mcm chiffon nipis tu..Kena try n error...

So setting yang aku guna untuk jahitan spt di atas adalah :

5R (tombol bawah belah kiri)
2 (tombol atas belah kanan )
0.7 ( tombol bawah belah kanan )
4-5-5 ( kalo tak silap tension benang - baca dari kiri ke kanan - guna 3 benang shj, jarum kanan)


Selamat mencuba..!!


5 comments:

Normi Nieza said...

alhamdulillah..rezeki..:)

Farah Waheda Wahid said...

wahhh tahniah tahniah, berjaya nih berjaya...

zai zamree said...

wahhh...nti leh start bisnes dh...tahniah

Salmiah Othman said...

cantik dan kemas...tahniah...!!!!

adianiez AIDA said...

tak senang gak ekk...
tahniah...
cantik kain dia :) glitter kan?