Tabung

28 June 2015

2nd Pregnancy : Perkembangan Baby

Sepatutnya aku update 1 Julai nanti pasal baby ni sebab hari checkup..Tp mcm malas plak nak tunggu tkt lupa plak kenangan pasal benda ni...Ni saje nak cete pasal keadaan aku skrg...

Pregnant kali ni, mcm mencabar sikit..walaupon aku rasa jantina sama dgn Arfan..Kakak aku sendiri pon akui perut aku dah jatuh sangat..Memang mcm org tengah tunggu hari, dengan keadaan perut yg agak besar..Aku pon tak pasti kenapa perut aku jadi mcm ni..Masa Arfan dulu tinggi je perut aku, bila dh hampir due baru lah jatuh..tpi kalini, memang dari awal2 lagi perut aku ke bawah..Agak2 ada effect pape tak ye?? Patut ke aku tanya nurse masa checkup 1 Julai nanti? 

Semalam plak aku p The Mines..Bwk kakak n family yg dtg dari Terengganu jenjalan sementara tunggu waktu petang...Bila aku balik umah, masih okey lagi boleh jalan...Tetiba masa Arfan bangun mintak susu tengah malam, aku cuba nak berjalan, kaki aku xmampu nak berjalan. kat celah kelangkang tu rasa sakit sangat bila aku berpijak..Pestime jadi mcm tu..Terpaksa aku kejut suami aku buatkan susu untuk Arfan,aduhai dugaan sungguh..Ada tak sape2 pernah lalui mcm ni?? Aku rasa urat tersepit kot atau mungkin sebab penat berjalan kat The Mines..tp padahal aku xdelah banyak berjln pon, banyak duduk adalah..hairan plak bila jadi mcm tu..Aku ingatkan benda ni berlanjutan, mujurlah masa bangun sahur pada tadi, aku dh boleh berjalan balik.Aduhai, seriau plak...Kalo x, x memasal nak kena g spital tanya kenapa..huhuhu...


Dan skrg ni jugak, aku xboleh nak batuk/ bersin kuat..kalo batuk, aku hanya mampu berdehem je..Sebab bila aku cuba batuk normal, perut aku sakit..rasa tegang sangat di perut..kenapa ye?? hairan la..dulu takde pon sampai tahap mcm ni...Bahagian kiri je yg rasa sakit tu..huhu..tp baby aku aktif plak, aktif semacam jer...Terlalu aktif pon perlu risau jugak kan? huhuhu...Adeh la..Selagi baby tak keluar, selagi tu lah, fikiran ni akan fikir bukan2 jer..Yelah bendanya kat dalam, xboleh nak nampak..So xtahu ape jadi...So risau yg tinggi tu tetap ada dalam hati..cuma blh bertawakal jelah kat Allah, semoga baby ni baik2 je kat dalam sana..

Aku ingat nak buat details scan...Kat mana murah ye? Dulu masa Arfan RM200, skrg ni nak buat dgn harga tu macam xmampu dah...Ada sape2 tahu x? Kalo yg 3D tu ada lah aku jumpa RM65 kat Cheras tp tak termasuk details scan..huhuhu...



7 comments:

Nieyl said...

Singgah pagi..
kena kurangkan berjalan..member last week pun kena cmtu jugak..
sampai nak berjalan pun sakit..kena banyak berehat...

MisZ FyZa said...

Buka laman web 3d-4d mslaysia.com..harge detail scan RM 120..tp detail scan hanya blh buat dr 20 weeks - 24 weeks je..kalu 3d or 4d smpi 32 weeks kalu x silap..

Diana Rashid said...

saya sakit kat kangkang tu dari perut 5 bulan sampai habis bersalin la..keluar je baby terus hilang sakit tu..

Mar Mansor said...

in sha Allah takde apa-apa sebab kalau ada apa-apa effect mesti doktor dah dapat kesan kan..

Mama Kembar 3 said...

Moga Allah permudahkan your pregnancy, both mummy & baby sihat

adianiez AIDA said...

pembawakan kot, mila.
in shaa Allah takde pe.
aida dulu lebih kurang gini la.
sgt sakit di bawah 2-3 bulan before bersalin.
sabo... selawat nabi... istighfar...
a very good boy / girl coming :)

misz sheyla said...

xpernh kena mcm tu,risau jugak..take care mommy..insyaallah xde pape...