Tabung

22 June 2015

Jahitan : 1st order

Assalamualaikum...Selamat pagi semua rakan blogger..

Pagi tadi tengah siap2 nak g keje, punyalah kuat bunyi guruh kan? Ujan pon lebat sungguh. Mujur lah kete park dlm bangunan, kalo x, susah jugak dgn nak bwk si abang tu masuk kete...Takkan nak tinggal dia sorg2 kat lobi kan? Aish..Alhamdulillah dipermudahkan :-) Si abang skrg bagus sangat. Bangun tido, kalo kena kejut mandi pon xnangis...Aku bukak je baju, walaupon mata tengah pejam, tp syarat nya aku kena dukung masuk toilet..Takboleh suruh dia jalan sendiri..Masuk je toilet, buka mata dia senyum lah..Hehehe...


Aku datang keje pn awal..sebelum 7,30pagi dah terpacak kat opis...Kalo masuk WP1 pon okey hehe...Time puasa je mcm ni..Hahaha..

Okey lah nak cete pasal jahitan...Ape cete lah keje menjahit aku skrg ni kan?? Baju kurung pahang aku dh siap bahagian baju...Kain je belum siap...Tang sambung getah..Aku tak paham betul mcm mana nak jahit getah tu...adeh la..Tension tau..Tengok utube dh berkali2, tp masih gak xphm.. Sebab aritu xsempat langsung nak tanya cikgu depan2..kalo pernah tgk sekali face to face mungkin aku akan lebih paham bila tgk utube tu...


Sebenarnya aku nak cete pasal benda lain....Tp xpelah, mulakan dgn cete lain dlu hehe...Baju yg dh siap tu, memang aku xpuas hati..rasa mcm nak buang tong sampah je..Tp xpelah, aku set kan yg aku ni kan beginner...Dengan jahitan senget benget, dengan xkemasnya...Aduh...Dengan ukuran baju mcm besar gedabak.....Serius rasa nak nangis tgk keadaan baju tu..Hehehe...Pejam mata je...Nanti nak buat raya..Hahahaha..Agak2 tergamak x aku nak pakai ye..Kalo kain sempat siap, blh la pakai...


Macam ni..pagi ni, kwn 1 poli dulu contact aku..Nak hantar kain untuk aku jahit tepi... Kain untuk buat shawl....Aku ingatkan dia dh siap potong, rupanya aku yg kena potong..Alamak, aku dh ketar lutut ni..Haha..Pestime ni aku amik tempahan tau...Dah la shawl ni bentuk kapsul...Kalo takat shawl potong staright je boleh tahan lagi..Hahaha....Arapnye aku berjaya dlm kes pertama ni..So lepas ni blh la stat amik upah kan..Sebab sebenarnya kwn aku nak hantar untuk jahit pukal dalam 200helai, tp aku mintak dia bg kain contoh dlu..Bagi aku try dlu..Agak2 dh berjaya boleh la aku amik upah lain2 tu..Hehehe....Semoga keje aku dipermudahkan...Adeh, dh berdebar ni..hehehe..


Tapi mujur kain dia jenis chiffon glitter...So xdelah licin atau lembut sangat...Malam ni try la potong..Doakan aku berjaya ye...Ni adalah keje sampingan aku, so aku kena buat dengan tekun.. Agar lepas ni ada lah tempahan lain yg blh aku amik lagi..hehehe...Tahu jelah skrg kan, memang kena ad keje sampingan..

7 comments:

Nour Adieb said...

ameeen, good luck. hee :)

Normi Nieza said...

gud luck..:)

Farah Waheda Wahid said...

jahit tepi mudah kann??? In Shaa Allah, moga-moga dipermudahkan segala urusan yer...

zai zamree said...

good luck...sy klau bab2 jahit fail ckit

dalila said...

gud luck mila..in sha Allah dipemrudahkan semuanya..

adianiez AIDA said...

tahniah atas tempahan pertama...
and good luck.
yakin boleh, mila :)

sue sue said...

bestnya bila ada kemahiran menjahit :)