Tabung

07 June 2015

2nd Pregnancy : Tulang pinggul

Sebenarnya apa yg aku alami ni bukan sebab mengandung pon..Memang sebelum mengandung lagi aku ada masalah dengan sekitar tulang pinggul dan pinggang ni..Cumanya bila baby makin membesar ni, keadaan sakit tu makin ketara dan makin menjadi2...

Skrg ni baby aku/ perut aku dah melampau besarnya..Ada lagi balance 3bulan untuk aku bertahan dengan kesakitan2 ni..Bila aku gugel, aku x rasa kesakitan yg aku alami ni benda biasa bagi orang mengandung.Sebab sakit dia x sama ( dari apa yg aku bacalah ) Sebab aku bukan sakit mencucuk2/ sakit pedih ke mcm tu..Tapi sakit lebih kepada mcm tulang mcm nak tertanggal...Kadang aku boleh je berjalan laju..Siap ada orang tegur, x gaya mcm tengah pregnant plak bila berjalan..Tapi ada satu tahap tu kalo tetibe sakit, tengah jalan elok2, tetiba terasa mcm tulang tu nak patah, dan automatik, aku berjalan lebih slow daripada kura2 ( Agak2 lah, hehehe ) 


Dan skrg ni, bukan saje masa berjalan, kalau aku baring sekali pon, bila nak ubah posisi, Tuhan je tahu perasaan mcm mn....Macam orang patah tulang bila nak bergerak2, seksa kan?? Macam tulah aku rasa..kadang aku tengah baring, anak datang baring atas badan, tulang pinggul tu pn terasa sekali..Selalu menjerit aku ni..Menjerit bukan sebab marah anak baring atas badan tp sebab perasaan patah tulang pinggul tu..Allahuakbar...Kadang aku pelik, kenapa aku rasa mcm ni... Kalo sebelum ni, jika aku baring/ duduk atas lantai/ simen baru aku alami, tp skrg walaupon aku baring atas tilam tebal, sakit tu tetap menerjah..Kalo aku nak pusing kiri kanan/ telentang, jangan lah sape2 datang tarik aku walaupon sentuh aku sebab sakit dia tu Tuhan je tahu mcm mn..Aku takboleh nak describe kat sini...Sape penah alami tulang patah mungkin paham lah kot sakit dia tu mcm mn..Macam tulah aku rasa..Mcm mn aku tahu org tulang patah tu rasa? Entah, aku rasa sakit dia sama..Sebab bila aku sakit tu, aku rasa mcm tulang aku nak tertanggal...


Kalau aku letak bantal pon sakit tu tetap di rasai, cme nya lebih selesa sikit lah sebab keadaan badan lebih tinggi dan mudah buat pergerakan...tp still dalam keadaan slow motion..Sakit ni tak kan terhenti sehingga aku bersalin..Tapi tetap aku rasa sampai bila2..Tu yang buat aku pelik bin ajaib sikit... Aku xpnh pon eksident/ jatuh teruk ke apa, tp nape aku alami sakit mcm ni...


Kalo nak suh orang urut pon, aku xtahu nak cakap sakit tu kat mana..sebab kalau sentuh dia x kan rasa sakit...hah...Tulang aku bermasalah ke? huhuhuhu

6 comments:

Farah Waheda Wahid said...

recently ada terdengar dari someone yang farah kenal di office tentang hamil dan masalah tulang pinggung, dan terpaksa lahir secara caesar disebabkan masalah tu...tapi jangan takut tau, farah bukan nak takutkan... cerita jer...In Shaa Allah, moga-moga dipermudahkan segalanya yer... Farah doakan yang terbaik ok? Amin...

Shahida Dzulkafli said...

Assalamualaikum.. Semoga kuat dan tabah...
Cadangan saya cuba rujuk pada pakar tulang.. Mungkin ada yang x kena pada tulang pinggul..

Shazana Mhd Sobri said...

oh fhm2.. sbb bnd ni jadi pd nana masa first pregnancy sbb org kata pinggul masih kecil lg, tp nnt akn kurang sakit or mb xkan ada sakit nye lg, lps 2 or 3 kali mngndung. tp based on people juga sbb ada mber sy, die ada mslh mcm awk facing skg ni. sbb tulang pinggul die kecil, so masa bsalin, x blh normal, so hv to ceaser. sian die. tp sy doakn awk dpmudahkn skg hingga waktu bsalin nnt... take care ye...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
tak check doktor kaaaa???
kena check yer :)

adianiez AIDA said...

skang ni camne, mila?
masih sakit?

QasehnyaRania said...

assalam,
dear saya rasa mcm saya sakit dlu la. pnh rasa. tgh baring bila nk bgn mmg rasa ngilu sgt. sya ngurut hri tu sblm bsalin. bidan kata tulang pinggul mask angin, bengkak. itu yg sakit.

pergi la check.risau la.

take care n tahniah tau utk 2nd pregnancy ni :)