Tabung

15 June 2015

Perkembangan Arfan : Perihal / Kelakuan

Tak ada apa pon nak cete sbnrnya...Cuma nak jadikan kenangan di kemudian hari.. Juga untuk rujukan di masa akan datang..


Arfan skrg ni seorang yang sangat2 pelindung... Kalo papa cakap kuat dengan mama pon dia marah papa, padahal bukan tengah gaduh pon, terkuat je pon..Mula lah dia membebel marahkan papa dia walaupon waktu tu dia tengah main ke apa ke..Sanggup dia benti main lepas tu p cubit ke pukul ke papa dia..Kalo x pukul pon, dia p jerit dekat2 papa dia lepas tu membebel bahasa planet Pluto..hahaha Klo dia dh start membebel memang panjang dan sepatah haram kami tak paham..Hahaha. Dan dihujung bebelan dia tu akan keluar ' AMboiiiiiii ' siap dengan jelingan lepas tu dia gelak. Hahaha


Seorang yang takboleh berenggang dengan mama...Mama hilang xsampai seminit dia dah mencari. Kalo tak jumpa mula lah mengamuk/ menangis mcm kena dera..Drama king sangat.. Nampak muka mama je, terus senyum dan sambung main...takpon dia punya suka bila nampak mama tu kan mcm dh lama benor x jumpa mama dia ni..Hehe..Aku skrg ni kan sibuk nak menjahit, so memang xboleh nak menjahit lelama lah..Baru nak start enjin, nak panaskan badan, dh dengar dah suara dia mencari ' mama...mama.....maaamaaaaaaaa..uwaaaaaa' hehehe...kadang aku biarkan je, tp skjp jelah..Kalo agak nangis lama sgt xsampai ati jugak nak biarkan...Papa dia pujuk dh xmakan da kalo dh macam tu rupanya....Terpaksalah keluar dari bilik jahit tu layankan dia..Tp bukan dia nak main dgn mama pon..Saje dengki, xleh tgk mama hilang...Dh tu mcm mana mama nak continue jahit..Macam mana semangat menjahit mama tak hilang mcm ni..hehe..salahkan anak je kan..Padahal mamanya pon jenis mudah giveup..takleh nak buat sikit terus rasa menyampah..hahaha..


Dan skrg kan perkara paling mencuit hati aku n suami bila kami panggil Arfan dengan panggilan Abang..Tak semena2 dia akan tersipu2 malu..senyum kiut2 gtu..Hahaha..Aku suka sakat dia..Tak tahu kenapa dia jadi malu gtu..secara tetiba je...hehe..Macam mana lah Arfan bila adik baby dh keluar ye? Agak2 dia pelik tak? hehe..Nanti mama dh xleh nak fokus pd dia...Mesti tantrum dia masa mula2 dpt baby tu menjadi2 kan...Sabar jelah aku nanti..Huhu....


Dan lagi 1 skrg ni, dia suka sangat mintak aku dukung....Tak tahu lah makin besar perut makin disuruh aku dukung..Kalo x ikut dia ngamuk...dia sengaja xnak pakai selipar...Siap bg selipar tu suh aku pegang...Kalo dlm umah pon sama..Nak g dapur pon suh aku dukung..adeh la...Dalam x larat pon ikutkan jugak.Nanti dah sarat, aku xtahu la mcm mn..Arap dia paham la nanti..Nak marah lebih2 xboleh..Tak sampai ati......Mula lah terdetik kat hati ' Sape suh ko ngandung masa anak masih kecik, anak tu x cukup kasih sayang lagi' hehehe..terus x jadi nak marah...Layan Arfan memang banyak2 kena sabar.. Tapi kadang tu memang terlepas jugak marah...Biasa lah kan..AKu ni manusia biasa hehe...


Bila entah aku nak ajar dia free diapers... Mcm x kental je nak membasuh kencing/ berak merata2 ni..hehehe...Tunggu dia dh fasih cakap la ek? ok x?? 

5 comments:

adk dayah said...

makin besar makin banyak kerenah..hehe

sue sue said...

untuk toilet training ni..ramai yg kata, as early as possible...tak payah tggu die pandai cakap ke apa...just do it...tapi saya je belum bkesempatan nak ajar anak ...huhu...keje..keje...ade freetime pon hujung mggu ja....

singgah blowalking ! :)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
boboboy akak dah reti bab kencing dalam toilet tapi saja pemalaih
he3

Mila Hilas said...

sue sue : mmg pn sy pn ada baca gak x semestinya tgu dorg pndi ckp.tp tulah spt sy kata, mama yg mls nak uruskan kalo kencing/ berak merata ni.haha tu tunggu anak pndi ckp..wakaka

adianiez AIDA said...

dia nak manja dgn mila la tu.
berdukung aje kehendak nya.

aida pun lom start ceraikan drypers ijat.
hu hu hu...