Tabung

03 June 2015

Pengalaman Ngeri ( Entry Pendek )

Tak tahu la bagi korang ngeri ke tak...Tadi kakak kat opis aku cete, semalam dia p lawat kawan dia kat Hospital Putrajaya..Baru lepas bersalin...Operation..Sebab operate kerana kawan dia ada penyakit Slip Disc, so memang xboleh beranak normal..Ni anak no. 2.. Anak no.1 baru umo 1y6m pon melalui operation jugak masa bersalin dulu...


Masa anak pertama bersalin operate takde masalah..Tapi untuk kali ke dua ni..Ada sedikit masalah di mana, semasa operation dilakukan, dia rasa perut dia di siat2... Bius hanya sebelah badan je yg berkesan, sebelah badan lagi xde kesan bius...Dia dh maklum pada doctor yg dia masa rasa sebelah badan, tp doctor tetap jugak belah perut dia..Bila sampai bahagian sebelah yg xde kesan bius tu, terus dia menjerit kuat..Doctor masukkan lagi ubat bius, tp dh xde kesan da...Dia still rasa sakit.. Masa jahit lagi lah sakit... Bila lepas operate, diangkat ke katil, dia kata rasa mcm nak mati betapa sakitnya..

Dah la operate tu berbayar kot macam swasta..kan kat Spital Putrajaya dia ada wing swasta punya. Memang x berbaloi lah bayar mahal2, tp mcm tu plak layanan..Yang aku xphm, sepatutnya pakar bius tu kena amik berat la bila patient cakap bius x berkesan, bukan main terus hentam je belah perut orang..Memang gila.Kalau nak kejar masa ( sebab masa tu memang ramai yg menunggu giliran untuk operation ). agak2 lah..Dah la bayar kot..Nak buat keje lebih kurang  plak..Kesian patient kalau mcm ni..Macam mana dia nak uruskan anak2 dia kalau dh sakit mcm tu..Kalau bius berkesan pn sakit dia pn dh mcm mn, apetah lagi yg jenis kena belah/ jahit hidup2 ni..adeh..Aku sangat2 simpati dengan nasib kawan kakak opis aku tu..Masa aku dengar kisah tu, berdiri bulu roma aku.Huhu..


Mintak dijauhkan la semua perkara yang sulit..Takut plak aku rasa..Hospital Putrajaya skrg ni aku dengar mcm2 masalah plak...Aku tak pasti lah anak aku no.2 ni nak keluar kat sini ke kat kampung.. Arapnya masa aku nanti semuanya baik2 belaka... Aku pn tengah risau jugak ni kalau2 baby besar.. AKu takut nanti doktor suggest nak operate ke ape ke..Aduhai...Aku paling ngeri dgr perkataan operate tu..Huhuhu..Dh la dalam keluarga aku tak pernah ada yang kena operate kalo beranak ni, so nanti penjagaan dia xtahu lah mcm mn, susah jugak..Allahuakbar..Nauzubillah..

Tolong doakan untuk aku semoga segalanya dipermudahkan ye..

12 comments:

Yana Yani said...

lebih kurang sama cerita dengan mak saya masa bersalinkan anak bongsu
dia menjerit ketika ditoreh sebab dapat rasa sakit
satu sebab yang kami boleh detect, mak operate sebab tak dijangka
mak makan cam biasa aritu sebelum dia diberitahu baby hampir lemas
kena terus operate, bila camtu, bius mungkin lambat berkesan

takdir orang tak sama walau mana pun kita bersalin
kita elakkan ini, mungkin jadi yang ni
saya doakan yang terbaik buat mila dan anak dalam kandungan
usah terlalu fikirkan benda camni. insya allah semua selamat

nor nazliana said...

semoga di permudahkan..insya allah

Shahida Dzulkafli said...

Aduhai ngerinya..sedangkan operate kecik pun da sakit gila inikan operate besar mcm tu..Semoga puan sentiasa dlm rahmat Allah..

Normi Nieza said...

Allahuakbar...kita yg xkna operate pon terasa sakit..huhu

Ein lanabulu said...

adooii..ish mana x ngerinya..dh bius pun dok sakit..tp kadang kala cerita dr mulut ke mulut ni ketulenan dia maybe dh 80% sebab lg 20% tu adakala dah susut dngan tokok tambah or salah paham..situasi sebenar mcm lain yang kita dengar mcm lain..lain la org yg sampaikan cerita tu betul2 dok sebelah doctor time tu..huhuhu..apa pun gua doakan segalanya berjalan lancar agar mila selamat dlam aktvt penambahan zuriat yg kedua nanti..InsyaAllah...Amin..

CikSiti said...

inshaAllah semoga baik2 semuanya dpermudahkan..

mOoN IzzaN said...

Allahuakbar.. even tak berbayar pun kita tak patut dapat layanan macam tu.. huhu.. moga kakak kepada kawan sembuh tanpa ada complication lain..

zai zamree said...

ada gak kt tmpt keja ni dgr cite cmtu...1st baby...emergency czer...dia rs dokter tu dok toreh perut.last2 docter bius abes sbb dia asik dok meraung sakit.

time sy Alhamdulillah...xde mslh cmtu.smua dipermudahkn & cpt cuma lps abes ja bius mlm tu menitik la air mata

Safirul Amar Azmi said...

Semoga dipermudahkan...amin

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
sebolehnya jangan terlampu pikir hokeyh
nanti uols yang gabra :)

P/s : akak czer. jaga tak teruk sebenornya. cuma jangan makan benda gatal. Alhamdulillah akak masa lepas czer tak sakit.

Rai OurKizuna said...

allahuakbar.. ngerinya..saya pun ada baca pasal kisah seorang blogger yg kena belah hidup2 ni.. tapi berlaku kat hospital perak.. kesian dia trauma lepas tu.. saya pun pernah bersalin czer anak pertama.. alhamdulillah.. berjalan lancar.. rezeki masing2..

adianiez AIDA said...

ni cerita ke2 aida dgr, mila.
cerita pertama ialah member adik aida.
bersalin spital selayang.
disebabkan dia da imun kpd ubat bius.
so bius la camne pun, dia tetap rasa sakit operate.
sian dia.
berbaldi2 darah. berhari2 dok icu.
then terus ikat.
anak 2 org.
memang darah dia da imun dgn ubat bius.
bahaya!