Tabung

16 December 2013

Husband

Kadang-kadang aku kesian tgk husband aku..
Tapi kadang-kadang sakit ati dan geram..
Adat lah tu kan..Xkan nak bahagia je selalu..
Biasa kalo gaduh pon x penah sampai sehari..Dalam setengah jam elok la.
Walaupon sebelum tu gaduh tumbuk2 hahaha.
Ganas tak??

Aku tahu dia cuba dan berusaha untuk memberi ak dan ank keperluan yg cukup..
Tapi nak buat mcm mane Tuhan belom temukan jalan untuk dia..
Husband aku plak jenis xde bakat dlm jual menjual ni..
Dia lebih banyak bergantung pada pakcik dia..
Apa yg pakcik dia cakap, dia ikut..
Aku pon nak tolong dia, ape yg ak boleh tlg jelah.
Kadang laki aku ni degil jgk..
Dia just dgr kata pakcik dia jer.
Kalo aku yg bagi nasihat xmo nye dia dengar..
Mentang2 dulu ak penah buat silap sebab pegi join MLM yg ntah pape..
So dia xmo percaya ckp2 aku dah..
Pdhl aku dh amik iktibar pon drp kisah dulu tu.
Tapi xpelah..Nak buat mcm mane kan?? Nasi menjadi bubur..

Alaa setiap org pn akan buat silap..
Tapi pastikan amik pengajaran..Jgn truskan kesilapan yg sm tu..Iye ke idak??

Aku pon selalu jugak berdoa,moga Tuhan tunjukkan jalan untuk beliau..
Aku pn kdg2 stress dan -ve thinking..
Kdg2 tu rasa putus asa..
Korg tahu x cmne hidup kalo asyik2 duit x cukup?
setiap hari nak kena jimat..

Nak kena catu makanan..
Yg plg kesian anak..
Tak mampu nak sediakan ape2 untuk anak..
Tgk muka anak rasa nak nangis..
Apa lah anak akan ckp ble dh besar nanti..
Mainan untuk anak pon susah nak beli..
Anak kat umah bosan..Nak main ape2 pon xboleh..

Sedih memang sedih..
Tapi aku redha..Mungkin ada hikmah..
Mungkin Tuhan nak uji aku dan suami untuk beberapa tahun ni..
Tiada sape tahu mungkin tahun ke 10 baru kami diberi kesenangan..
Allahuakbar..Tuhan Maha Besar..

Skrg ni pon dh pening sbnrnya...
Duit simpanan dh habis licin..Tgl 40ringgit jer
Mana lagi nak korek kalo time terdesak??
Aku ada barang kemas..yg halus2..
Dengan harga emas skrg..
Aku rasa mau dpt 2,3ratus je..
Mcm x berbaloi plak..
Tapi kalo dh terdesak sgt keadaan..Aku terpaksa.
No choice...

SEmoga ada jalan yg terbaik untuk kami..
B, Anje nak jadi isteri yg mendengar kata b.
Tapi kadang2 anje melawan ckp B..
Anje memang garang, keras kepala..
Tapi anje berusaha untuk menjadi isteri terbaik buat B,,
Cuma anje x suka ble bukan salah anje tp b letak kesalahan tu pada anje.
Dan anje bukan patung, anje bukan seorg yg penyabar untuk tahan sgala kata2..
jika benda xbetul anje memang akan melawan..
Anje selalu berdoa agar anje dpt jadi isteri solehah untuk B..
Doakan anje jugak ye..Love u..

7 comments:

Nieyl said...

Betul tu..nieyl pun kdg2 ngan husband suke perang mulut..haha~ tapi perang2 pun manje2 je pun...biase la umahtangga kan.. asyik nak bahagia je selalu pun x best gak..hihihi... :P

Umi Qi said...

Cammylia...
Umi Qi baca betul2 entry ini, adat rumah tangga gaduh itu akan membuatkan kita lebih kenal hati budi masing2...tp disitu Umi Qi tgk cammy seorang yang penyabar...wpun diuji mcm2 perkara...

Sedih sgt2 baca bila anak nak main xd toys...cammy duduk dimana ye...Qi byk sgt toys, mmg terfikir nak sedekahkan pada sesiapa yg nak tp x tahu pada siapa...rasanya cammy yg sesuai...sila email umi QI (juliajohari84@gmail.com) jika cammy duk kl leh umi QI tlg hantarkan...khas utk anak cammy :D

intanfirdaus247 said...

salam dear...sedih dgr...sy pon ada juga time susah..x terluah dan tak terucap..Doa banyak2..setia kali lepas solat amalkan baca doa ni

http://www.eramuslim.com/hikmah/bisnis-jihad/bagaimana-nabi-muhammad-mengajar-kita-untuk-keluar-dari-beban-hutang.htm

Suria Lekatlekitgurl said...

itulah dugaan dalam berumahtangga.. Insya Allah kita usaha Allah akan bg rezeki nanti. Bila kita susah memang semua benda yg dtg kita akan rasa menyusahkan.. apa yg kita boleh buat sabar, doa & usaha apa yg mampu.

Tentang Kita said...

itulah salah satu ujian/dugaan dalam berumahtangga....saya yakin ramai pasangan hadapi masalah yg sama...lihat sahaja statistik penceraian di malaysia..yang paling tinggi adalah masalah kewangan....tp untuk kita yg berakal....kita perlu cari jalan penyelesaian yg terbaik dan setelah itu serahkan segalanye pada yang maha kuasa.....kita sebagai wanita/isteri kita adalah tulang belakang suami kita..jatuh dan bangun dia kita perlu ada di sisinya

Cikgu Norazimah said...

biasala suami isteri..sakit hati dgn hubby benda biasa, tapi lepas tu ok jer, boleh gurau2..yang penting, takyah simpan dlm hati lama2, orang laki ni biasa la ada ego dia..so sabar jela

TelingaBulat said...

biasalah pergaduhan ala2 manje dlm rumah tgga..sbb sebenarnye sweet aje..insya allah minta la pada dia insya allah dia tunaikan..jgn pernah putus harapan..anak2 tuh pon rezeki..rezeki ade kat mane2..same2 membantu..tb doakan semoga ape yg dirancang berjalan lancar..n dimurah kn rezeki amin ;)