Tabung

18 June 2014

Niqab / Purdah

Aku baru lepas bace 1 blog ni...
Mengenai niqab / Purdah..
Walaupon bukan aku yg alami tapi aku phm kesedihan yg melanda pelajar tu..
Korg ada baca tak pasal pelajar UM diarah keluar dari hall exam..
Semata-mata sebab dia berpurdah?
Allahuakbar...Dangkalnya dan ceteknye pemikiran ketua pengawas tu..
Aku yg baca status budak tu pon rasa sedih, apetah lagi budak tu yg alami..
Langsung xde toleransi..Disuruhnye buka purdah time tu jugak..
Memang kejam..DIkata di UM tidak dibenarkan pakai niqab.
Habis tu kenapa x tahan pelajar tu sblm masuk dewan?
Kenapa semasa menjawab exam baru di tegur dan dipaksa membukanya??
Niqab??Konon sebab takut ada penyamaran..
Langsung dipakai alasan tu..
Kalo takut ada yg menyamar, minta jelah dorg selak sekejap muka tu..
BUkan ada mslh besar pon..
Konon etika berpakaian ye??
Habis tu kalo yg pakai dedah2 tak tutup aurat, pakai skirt bagai tu kira beretika sgt ke?
Ape nak jadi dengan Malaysia skrg ni?
Takutnya aku..Kemungkaran semakin bermaharajalela
Sedangkan kebaikan itu diketepikan...
Semoga kita semua tidak tergolong di kalangan org2 yg jahil..
Semoga pelajar terbabit tabah hadapi setiap dugaan hidup..
Aaamiiinn...


Mcm rajin plak skrg nak update blog kan? Hehehe..Bagus2 ( puji diri sendiri )
Entry pendek...

7 comments:

MaMa MuRsYiD said...

sangat betul .. yang dok dedah sana sini ok jek.. yang tutup2 pulak jadi masalah..

PetakBunga said...

betul ke cerita tu?patut kat malaysia ni x berlaku benda mcm ni. allahualam.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Teruknya!! Aah..kan boleh mintak selak je..biar pengawas perempuan periksa. Ketua Pengawas tu Muslim ke Non-muslim?

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Semasa saya study medic..then mase HO.. Sampai sekarang dah MO...ikutkan etika berpakaian x boleh pakai skirt kat lutut & ke atas, tapi depa pakai selamba xde pun kene halau dari dewan Kuliah, klinik or hospital. Kalau yg xcukup kain boleh pulak kan?

Cik Asma BLuppy said...

ade pulak bagi alasan macam tu. pe la pengawas ni. tak agak2 langsung.

ummi aqilah (LM) said...

Bkn setakat pelajar.. Kerja pun x blh kan? Kwn LM akhirnya berhenti kerja sbb kerja gomen x leh pki niqab katanya.

Moga insan2 ni dpt tempat istimewa di akhirat nnt

Rosmadi Shakri said...

betullll