Tabung

11 August 2014

Migrain

Aku tak tahu bila lagi ak mampu habiskan entry untuk Pulau Perhentian - PART 2 tu...Masih malas lagi tambah2 dengan keadaan aku belum sihat sepenuhnya.. oppss..opss.. korg jgn pikir aku pegnen yer..Dah check -ve okeyhh!! Hehehe...

Dah seminggu aku migrain...7hari direct tau..tiap2 pagi mesti kena...Sakit dia sape yg penah alami tahu lah..rasa nak hantuk2 kepala kat dinding..bukan takat hantuk, rasa nak nangis, nak menjerit semualah..Nak gtau semua org yg migrain ni teramat lah sakit...Tak tahu nak describe cmne..

Masa mula2 kena Isnin lepas, 4hb...Aku dh excuse dengan bos, pegi tido kat surau sampai lunch...Tp tahu jelah tido kat surau bukan blh lena sangat..Kejap2 terjaga..Tapi mujur beransur ok kepala ni...Berlarutan sehingga semalam.. Sejak Sabtu lepas migrain ni makin kuat...Sakit dia x pyh cakap lah..Sampaikan aku buat keputusan nak pegi klinik Sabtu lepas.Mujur klinik kerajaan buka...Rabu lepas dh pegi swasta tp ubat x jalan gak..So ingat pegi gov ni oklah kan...Tp hampeh je, doc langsung x check pape...Mencikkkk....Bagi ubat pon xjalan gak..Dia suh aku makan sebiji, tp ak bedal 2 biji, pn still xrasa pape...Mengantuk pn tak...Buatnya sakit dia melampau sangat..

Sehinggalah pagi semalam masa turun umah tu ok lagi..x sakit..Tapi lepas hantar Arfan masa otw nak ke opis, tetibe kepala sakit..Aku kuatkan jugak biar smpi opis dulu..Mujur time tu sakit sikit2 je...Dh smpi opis tu..Aku pegi cafe nak beli sarapan sbb dh tahu kepala sakit, so kena isi perut nt nak mkn ubat..Lepas mkn ubat 2 biji, kepala stil sakit..sakit makin kuat bukan makin reda..1 opis dh bising suh aku balik..Bos ak pn suh ak pegi klinik..Memang smlm sakit dia, melampau2 weh..Ak ingat mati je..kepala rasa nak pecah. Kwn2 opis amik inisiatif nak hantar ak balik umah jer..Tapi yg sorg lagi tu ckp bek pegi hospital..Bawak pegi emergency...So aku pegilah sana..Siap 2 org papah aku, sb ak x boleh nak bukak mata...Langsung xboleh ok..sakit dia menekan2 kat bahagian mata tu..Tuhan je tahu cmne sakit dia..

Sampai hospital pn, masih menutup mata..Kakak opis tlg pegang aku..Sorg lagi pegi park kete..Kesian dorg terpaksa susah payah sbb aku..menunggu untuk triage pn agak lama, blh sihat ak mcm ni..Bila dh turn kat triage tu, nurse cakap nak cucuk, sbb nak tunggu doc lambat lagi, so sbb ak dh sakit sgt, dia cucuk dulu ubat tahan sakit...Mujur lah dlm 2 jam menunggu tu, sakit dh berkurang..So msa jumpa doc, aku dh sihat da..mcm xde guna kan ?? Tgu punyalah lama..Last2 doc bagi aku ubat paling kuat...Dia kata makan dlu ubat ni, kalo x elok jugak dtg balik kat spital.

Pagi ni, cepat2 aku mkn ubat tu sbb masa drive otw td dia dh denyut2..Risau aku kalo2 menyusahkan budak opis lagi.Bos ak terkejut tgk ak dtg opis..Hehehe..Dia ingat ak masuk wad sbb smlm dia kol, ak x angkat..Sory bos, bukan xnak angkat tp line x elok kot sbb bgn ptg smlm ak dpt mesej dri maxis gtau bos kol..Hmm, ak mls nak sms dia balik tanya kenapa..Hehehe..Alhamdulillah.pagi ni aku sihat je sbb tu blh karang entry ni..Kihkih..Korg doakan aku sihat je yer, jauhkan daripada sebarang penyakit yg merbahaya..Aaamiiiiinnn...

5 comments:

Shark Kay said...

adeh.
shark baca pn dh rasa x best.
mmg x best bila dh kena migrain.
jgn hentak betul2 dh ler kepala tue.
lain pulak jadinya.
sabar :)

~MommyAqilMedina~ said...

Sengsaranya kalau migrain ni..aida walau tak sakit tapi Husband yang sakit..memang aida sekali sengsara tgk dia kalau kena serangan..kena jaga makan kot..sbb kait dgn gastrik jugak tau..Take care ye dear..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Saya pun ingat awak preggy tadi:)
Jaga kesihatan ye.
Saya harap awak cepat sembuh & janganlah dok kena migraine lagi..memang teruk kalau ngidap ni.

Iryns Ahmad said...

kesiannya awk..jg kesihatan jgn stress2 sgt ok..entry pp tu nt2 pn bolee..

Norhasniza Khalid said...

migrain kalau kuat sangat, mama boleh muntah.. mama tak tahan panas, mata pedih.. berair