Tabung

16 August 2014

Pulau Perhentian - PART 1

Entry sebelum ni aku ada gtau kan, keluarga aku ada buat Family Gathering kat Pulau Perhentian.. Sepatutnya kebiasaan ktorg buat Family Gath ni time ujung taun cuti sekolah tu, tp memandangkan cuaca atau waktu untuk ke Pulau x sesuai pegi time ujung tahun, sebab tu terpaksa decide buat semasa hari raya.. Pasrah jelah duduk kat kampung sekejap jer..Hehe...Ape pon kami semua enjoy sgt..Organizer kali ni sgt2 havoc..Iaitu kak ngah aku..Dia cipta mcm2 acara..sebelum ni Gath pegi jalan2 jer, tp sebab kali ni buat kat pulau so rugilah kan kalo duduk diam je,nak jln2 plak bukan ada ape pn kat pulau tu..Ada supermarket ke?? hehehe..

Untuk part 1 ni aku rasa aku xmo cete lagi pasal kat Pulau..Maybe Part 1 ni akan dipenuhi hanya dengan perjalanan aku dan family dari rumah nak ke pulau sahaja..Kalo terus letak pic ak kat pulau, mcm x best la kan..Baik x payah buat part by part kalo semua terus nak tarukkan? hehehe...Ni pestime aku buat entry ada PART...korg doa lah aku rajin nak sambung part2 yg lain tu eh..Hehehe...

Ktorg bergerak dari umah dalam pukul 8.00pagi..kami guna haiway baru yg dibuka khas sempena raya ni..Kirenya haiway ni belum buka secara rasmi lagi. Guna haiway ni memang agak menjimatkan masa jugak lah..AKu x pasti plak nak panggil haiway ni nama apa..Tol masih x leh guna lagi...Masih banyak lagi benda yg belum siap aku tengok..Nanti dh siap lebuhraya ni, lagi cepatlah perjalanan aku pulang ke kampung..hhehe.. SUkenyaaa..

Dalam 6biji kete ktorg konvoi...Kepala konvoi, bapak laju bawak kete.mentang2 cc dia tinggi...kete aku jauh ketinggalan..Hahahaha..Pasrah jelah sbb naik cc kecik :-p Alaa, laju2 pon kalo dh nama konvoi, kalo ada yg tertinggal kena gak tunggu kan?? Kikiki...Padan muka...Sape suh laju sgt..hahaha..Abg aku ni dia bawak ma n ayah aku, sbb tu dia jadi kepala...Bila dh 3,4biji kete tertinggal kat blkg, memang kne benti la tunggu yg lain sampai...Kami berenti rehat dekat RnR ape ntah....Bila semua dh kumpul balik, baru mulakan perjalanan semula...Destinasi kami yg pertama menghala ke Kg Sg Tong..Umah mak sedara iaitu kakak mak aku...Dh janji dgn dia, mtk dia buatkan roti goreng..Makcik aku ni, memang dh lama gila buat niaga roti goreng..Sejak aku kecik lagi...So bygkan lah..skg aku dh 28tahun pn..Hehehe..Mmg sdp roti goreng dia, inti ikan..perghh marveles..inti kacang pn sdp jugak...hmmmm.....terliur plak rasa..kihkihkih..

Ktorg smpi Sg Tong dalam jam 10 pagi...Dlm jam 11 ktorg gerak pegi Besut...Sebelum pegi jeti, ktrg singgah dekat umah sedara ayah aku...Kat ctu kami part kete masing2, mana boleh nak tgl kete kat jeti byk2..xde parking, lagi pon bahaya lah letak ctu lama2..kang blk2 tgk ada pintu je..hehehe... Kat umah sedara ayah aku ni, dijamu plak mcm2...penuh perut..ada buah, ada kuih raya..air botol mcm2 warna..dalam jam 1.30 ktorg pegi jeti....Kat jeti ni, kalo tgk brg yg kami bawa..mcm xnak balik langsung.Hahaha...Penuh yg amat...Mujur ada khidmat troli tolak brg tu...2x angkut jugak dgn 2 biji troli..fuuuhhhh...

Jam 2 ptg ktorg naik bot...excited sgt nak naik bot ni..Hehehe...Dulu pegi Langkawi naik feri, x feel sgt...Yg ni naik bot, feel dia lain sbb betul2 nampak laut tu..Dapat rasa angin laut...Anak aku time dlm bot ni, blh plak buat lucu....Aduhai, kami duk gelakkan dia je sepanjang perjalanan...Nanti aku attch pic jelah...Tp dia menang penakut...Langsung xnak duduk bawah, nak aku pegang je.Hahaha...Nak mkn, smbil nak tido..Blh byg x lucu dia cmne..Dh la siap pakai jaket keselamatan tu..Bukan men susah dia nak suap roti goreng tu dlm mlt dia..Hahaha...Rindu plak rsa saat2 bersama family...( Uhuk...uhukk...)

Mula2 tu dorg kata naik bot ke Pulau dlm 45minit, tp aku rasa mcm sekejap gila..xsmpi setgh jam..memang best naik bot..Mak aku yg gayat laut pon boleh rileks je suka tgk dia menikmati udara angin laut..Hahaha.. Setiap kali bot melompat2, ktorg seme pakat jerit..Utk family aku ni, ada 2 biji bot..dh tu saling menjerit la masing2..Hahaha...serius memang sangat best ada family yg besar ni..

Dah sampai pulau tu, time nak angkut brg pon mslh jugak sbb banyak sangat..Hahaha.Mujur ada khidmat motor tolong hantar brg2 ni ke bilik...Ada 2 keluarga yg terpaksa berpisah duduk jauh sikit daripada yang lain tu..So brg2 byk (brg utk sukaneka) yg letak kat bilik dorg, sb bilik dorg dekat dengan tmpt untuk bermain..Bilik aku, dan family yg lain jauh sikit..memang lenguh lah kaki ni setiap kali kalo pegi bilik kakak aku yg berdua tu..dh la kdg tu kena dukung si kecik tu, tahu jelah budak kalo bru pandai bjln kan jln slow je, aku bukan jenis blh sabar jln slow2 ni lagi penat, so baik dukung je senang...

Dh dapat bilik masing2, memang best la..Rasa nak tido time tu jugak..Penat dia x usah cakap lah weiii...Dari kul 8 pagi keluar rumah, kol 3.00ptg baru blh rehat2...Tp aku duduk serumah dgn ayah aku...dh bahagi2 bilik masing2 da...Katil queen ada 1 je, so pihak hotel bagi tilam single..Ayah aku tido bawah la..Hehehe...

Aku sampai2 je terus mandi, bagi segar badan, mandikan si kecik skali melekit2 dah bdn dia..lepas dh siap2, ktorg pegi umah kakak yg dekat jeti tu..sebab kat ctu pusat mknn utk family ktorg...Kami x amik pakej mknn sbb mahal sangat, so terpaksa la masak dlm diam..Kihkihkih...Hari pertama tu kami mkn, lauk bilis sambal..k.ngah aku mmg dh siap masak sblm dtg lagi..sambal bilis ni pedas dia yaaaa amat..xleh nak telan aku rasa...Hahaha..kesian anak aku, xde benda dia nak mkn..Last2 terpaksa la aku just nyusu bdn je dia..Mujur dia jenis x kisah, asalkan dpt menetek ok jer..

Hari pertama, xde aktiviti pape lagi..hanya aktiviti bebas je..boleh je nak buat ape2..budak2 memang suka lah sbb dpt mandi laut...Aku pon join skali..Nak mandikan arfan je, last2 ngn aku skali join..Dh lama gila kot aku x mandi laut ni...merasa jugak..Anak aku mula2 takut, aku bwk dia ketgh sikit, cbuk duk pegang baju aku xnak lepas..dh lama sikit baru ok..Hehehe...Aktiviti kami hari pertama bersantai-santai je kat pantai..Best!!! Nanti aku share gambar yer.. :-) Jgn muntah plak sbb gambar memang sangat byk :-)

























Anak aku jakun, smpi2 je trs teroka 1 bilik...ekeke...ntah ape dia spotchek nth...

Draf ni dh lama ak siapkan..cme gambar je baru je masukkan..fuuuhhhh...slmt da Part 1...ntah ble agak2 ak nk smbg ni..wakakaka

4 comments:

Yun Sing said...

Bestnya cuti satu keluarga besar gini :)

MaMa MuRsYiD said...

ehmm belum pernah sampai lagi pulau perhentian...

::EIDA:: said...

last ida pergi pulau pehentian pun bawak family jugak kekekekke~ besttt kan!

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Samalah macam anak saya.
Dengan wayar telefon terpaksa cabut letak tinggi2.. Kalau tak, jadi toys dia ler.