Tabung

26 March 2014

Pemilihan Dalam Jabatan Kerajaan

Aku rasa terpanggil plak nk cete pasal benda ni..Bukan aku nk kongsi mcm mn nak masuk Kerajaan tp sbnrnya aku nk tanya korg, korg tahu tak mcm mn org2 spa ni pilih manusia2 di Malaysia ni masuk Kerajaan?

Sebabnya apa tau...
Aku dtg geram bila aku nampak iklan konon ada pengambilan untuk jwtn sekian2..
Tp bila aku dh ec jwtn tu,kiranya aku kemaskini balik form tu,dan2 tu jugak dpt result katanya xmelepasi syarat2 then xde pengambilan jawatan tersebut pd masa skrg..Habis tu iklan yg aku bace tdi tu ape?Nak kaburi mata siapa ni? Kata ad 0 tp bila ec xde plak..

Aku bkn ec untuk aku,tp hubby...Ak thu hubby aku oku..
Tp setahu aku dlm jabtan Kerajaan mmg ada kuota untuk pekerja OKu..so mn ltknya istimewa oku?Dh la klo nk berurusan dgn jabatan Kerajaan pon dorg ni pndg oku len mcm jer..sedangkn peruntukan mmg dh ad untuk oku..oku dlm mesia ni bpe kerat je..patutnya tgk lh oku org tu mcm mn...panggil dulu temuduga ke ape ke...jgn bila nmpk dlm borang tulis oku trs ingat org tu xleh nk bjln, xleh nk buat kje..oku pon ad keluarga jugak..dia pn nk gk rsaduit yg dia kje.,Dah la klo mtk bantuan pon bkn men susah...nk bg bntuan tp mcm menyusahkn...mcm duit tu keluar dri poket sendiri..pdhl Kerajaan tiap2 tahun dh peruntukkan untuk golongan2 oku nih..Hangin btl aku...

Aku kesian hubby aku skrg..Aku bukan xbersyukur dgn keje yg dia buat skrg..tp kne gak tgk keadaan dia..mmg bersyukur sekurangnya dia ada kje..tp keje tu agak jauhdgn jln jem lg..kaki dia mn blh nk bengkok lama2 dlm kete..tu mujur pakai auto..kalo masuk keje kol 8..kol 6 dh keluar umah..tu pon kdg2 still lambat gak smpi sbb jem..pegi jem blk pon jem..Bukan nk ngeluh..klo lh aku blh gnti kje ngn dia ak dh gnti da..xpe ak susah...jgn dia ssh..sbb ak normal xpe...ak sanggup je korban..

Ntahlh..kt sape ak nk mtk tlg...ssh bile xde kabel kuat...zaman skrg setba serbi perlu org dlm..aritu pnh skali intebiu kkm (khas oku),tp x lulus...xthu mn silap..myb sb hubby ak xthu jwb soalan 'siapa MB Johor'.that's point why my hubby x berjaya...jauh weh pegi intebiu tu kt kluang..hahaha..xpe..ak redha...belum rezeki..


p/s : tgh siapkn review psl slimfast..produk serius best!!

13 comments:

Asha Lya said...

memang dah susah nak maasuk spa..asyik tak melepasi syarat je.entah syarat apa yang diorang nak pun tak taw

cik gObu said...

actually dik
bukan nk ckp ape lah
kdg2 iklan ni nk cukup kan syarat je
mcm tender and sebut harga
dh ada orgnya tp dlm syarat kena buat iklan
so dorg buat lah jugak

usaha lagi
pasal bantuan oku tu berurusan dengan pejabat mane
mane tao akak leh tlg tggkan

kdg2 perangai pegawai2/staff kt state ni melampau
walhal kt hq takde prob pun

Petak Bunga said...

entah lah..
kerja swasta jugak. kerja swasta dikira nak untung je..mungkin payah sikit.. tp gov banyak kerja admin patut sesuai dgn semua orgkan.

misz sheyla said...

dgrnya memang kurang pengambilan pun skang ni,walaupun diwar2kan byk jawatan kosong...tapi tak tahu la pulak..maybe belum rezeki hubby awak lagi kot..kat ofis sy ni ade je staff oku..xpe la cuba isi lagi..kdg2 ada kmnterian buat pengambilan sndiri..dia x melalui spa..cuba try2 tengok...hope ada rezeki untuk awak sekeluarga lepas ni...

Mama Safiy Arfan said...

asha, cik gobu, sheyla & petak bunga : awk pon sm eh? Tulah kan, betul mcm sis Gobu cakap tu , dorg saje je buat iklan pdhl mmg dh ada org yg menunggu pon...iklan tu just untuk buat syarat je..Sdey kan? Kalo suami sy normal, boleh la apply keje lain..ni sbb dia mcm tu so nak cri keje mmg pyh....arap gov jelah..Hehehe...Tapi nak buat cmne, lom rezeki kami..

Thanx kat korg sbb sudi komen..Lega ckit ati ada org sependapat..Hehehe.. sis gobu, nanti kalo ad yg buat select sy repot kat akk eh..hikhik..bt masa skrg blh sbr lg :-)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, in shaa Allah. akan ada rezeki lebih untuk kalian sekeluarga. jangan putus asa ya... singgah menabung ford sini~~~

acik idah said...

Kebanyakan jwtn yang diiklankan tu sebenarnya dah ada candidate... iklan tu syarat jerr... menyusahkan kan... tu kerja orang dalam la tue yg salah guna kuasa...

sarah said...

selalu camtu..dah ada calon tapi dah syarat kena iklan jabatan pun buat la..buang masa kita kan apply?

Nurul said...

Singgah sini...
Nrl masa mula2 nak keje, banyak kali mintak gov... x pernah dapat... at last, keje swasta smpai skrg... ada betulnya tu, kena ada kabel, baru senang nak dapat... ^__^

Aku Penghibur said...

dah bosanlah iklan seperti itu, hanya sekadar iklan.,. sebenarnya dah ada calon.. anak sedara mara mereka... malas nak layan

~MommyAqilMedina~ said...

Tulaa...sekarang ni kalau nak kerja dengan kerajaan je kena ada kabel..baru lah ada peluang dapat kerja kalau takde, memang jangan haraplah..haih..semoga suami cammy cepat2 dapat kerja govt..at least takdelah rasa beban sangat kan..huhuhu

QasehnyaRania said...

seingt saya la kan.setiap yg pergi intebiu dua tiga x pastu nama dorng akan dijadikan calon simpanan.so, dri situ la drng isi kuota yg 0 tu. mmg buat iklan saja bg ruang org lain isi tapi xda ada apa.

saya lagi la.dh berapa kali pi interbiu spa.pastu asyik renew je skrg ni. huhu

in shaa Allah. pasti ada rezeki utk suami cammy nanti. doa seorang isteri..

nini said...

betul....x melepasi syarat yang ditetapkan tu yang tak menahan tu....