Tabung

22 July 2014

Barang barter

Penah dgr tak grup barter kat fb? Ada x yg join grup tu? Ak mmg dh lama dlm grup tu tp xpnh aktif pon..cme sjk akhir2 ni je ak cbe ceburkan diri dlm dunia barter2 brg ni..hehe..Almaklum nak raya ni  kalo blh nak dpt brg percuma dan berbaloi lah kan.

Aku penah lah barter adalah dlm 10x ke lbh mcm tulah..memang ok jer.biasa ak barter baju new atau preloved like new..Sebelum2 ni memang xde mslh pape..tp ada sorg minah ni..ak mmg hangin sikit dgn dia.

Dahla msa nak mula barter tu dia yg beria nak baju aku..Baju kaftan mmg cntk lagi..kaler hijau tekois..Ak pakai baru 2,3x.. masa nak barter tu mmg ak x berkenan brg2 dia tp dia beria sgt kan..so ak xsmpi hati nak kata 'taknak' lagipon dia kata dia pegnen so baju tu sesuai lah.ak mmg ssh nak hampakan org..pdhl walaupon sbnrnya ad je yg nak barter baju ak tu dgn telekung lycra new (dh la mmg dh lama ak aim teleking lycra ni, tp sbb xnak hampakan org pegnen, ak tolak yg tu? 

Sebab tu org kata, nak buat baik ni biar bertempat.kalo dh slh tmpt.kite sndiri yg berangin..dh la ko yg beria nak barter lps tu sdp2 ko je nak suh ak pos dlu brg tu..bila ak dh pos eh2 ko byk plak alasan, kjp2 kata kete terlock ape lah bagai..bukan nak mention kat aku awal2..sekurannya ko cete lah sepatah dua kata yg ko ada mslh,ni tak..aku jgk yg kne tya dlu.mcm ak plak yg beria nak barter brg ko..Hangin betul aku..

Dah tu bila ak ckp ak dh pos then slip ttgl dlm kete, mcm taik ayat dia..Takpelh sy tgu brg smpi dlu..tak pe saling percaya..bongok ape saling percaya mcm tu..klo ko pcaye ko xkan tgu brg smpi bru nak pos..konon nak sdpkan ati aku pdhl buat ak bengang.ingat ak kaki penipu agaknye. aku tahu lah halal haram wehh..

Bila aku dh bg pic no tracking, ko plak beralasan kan..geram jer..ak dh 2x hangin da..tak pe sbr lagi..dia kata dh pos tp dh 2 hari ak mtk track no dia snyp..kalo korg  ad x pk mcm dia nak menipu? mst ad perasaan tu kan..so ak mmg inbox dia tya penjelasan.bg msa kt dia klo still x reply mmg ak up nama dia..setiap kali ak ugut nk up nama,bru hegeh2 nk reply.mmg taik pnya perangai..

Dah tu bila brg dh sampai..Serius ak lgsg xpuas hati..Masa deal dh byk kali ak tya condition baju ok x, sb ak nk bt raya..bajet bagus gila jwpn..like new..pakai skali je taun lps..kepala butuh jer..kalo korg tgk baju tu, x rupa mcm pakai skali..dh la manik kat dada tu byk tanggal siap benang terjuntai2 lagi..lps tu yg paling buat ak angin, ada kotak kt lengan belakang  perghh budak ni...mmg uji kesabaran ak betullah..taik btl.kata like new..masih cantik lagi kalo tgk depan2, dlm pic xbpe cntk sbb henpon cap ayam la konon..pdhl mmg lgsg x cntk pn kalo real pn..ak pestime kne tipu mcm ni,mmg ak xleh duk diam lah.

budak ni mmg pndi bkata2..bila ak kata ada koyak,dia duk men dgn sumpah plak konon kata dia xperasan ad koyak..pdhl ketara gila koyak tu..jadah ape x perasan..nak ak pakai baju koyak ke time raya? baju ak like new sdp2 ko je dptkan? mmg xde r ak nk bg..ak berbls2 inbox dgn dia.mmg ayat dh berangin lah..dh 2,3x kena mcm ni dgn dia..mmg ak xleh tahan la..last2 dia suh return bju dia dan dia return baju ak..ak nk je mtk duit pos dgn dia tp ak xsmpi at lg.yelah slh dia kn mmg ptt ak mtk pn sbb bazir duit pos laju ak duk return2 bagai ni.

dia janji Isnin nak pos.bmaksud smlm lah.so ak ingat dia keep promise la.dh la kes baju koyak tu lgsg xde say sorry..geram aku..ak tgu jgk smlm kot2 dia inbox no tracking, tp xde..last2 dlm kol 10mlm td ak  inbox dia tanya dh pos blm.

lagi skali ak skt at dgr jwpn dia..' eh sy tgu sis pos bju sy dlu' .mmg dasar pu**mak la ko pmpuan. ko yg janji nak pos isnin, ko xde ckp tgu ak pos ke ape mmg dasar x tepati janji btl. ko ingat ak nk tipu ko? klo ak nk tipu, ak xpos baju ak kt ko..dh la baju koyak,ko ingat ak nak pakai ke baju buruk ko tu? geram gila aku tau..rsa nk maki2 jer.slamber badak dia jwb,lgsg xde rsa bslh..dlm duk berbls inbox tu esok ak akan pos baju bruk dia tu..ak siap oesan jgn nt ak dh pos ko nk bt byk alasan plak dan pastikan baju ak dlm keadaan elok mcm mn ak pos kt ko..kalo ak nmpk ad cacat cela.mmg siap r nama ko busuk kt grup barter.ak mmg xleh tolak ansur dgn budak mcm ni..org barter ko cbuk nak jgk..dh tu nk bt mslh plak..menyusahkan hidup org jer. .

Ak nk tgk esok ptg dia inbox x ak no track..klo byk alasan mmg dpt makian lah dri aku...ko tunggu yer.

pose2 ni ak mls nk gaduh2 tp apesal pompuan ni saje cri psl dgn ak. adoiii..


11 comments:

Sally Samsaiman said...

susah la camtu kak perangai dia...mmg ada niat nak menipu tu kak...

Mila Hilas said...

nth la sally..mmg geram tau..rsa td bls2 inbox dgn dia tketar2 tgn tahan mrh..hehe

IdaShazana said...

susah nak baca hati orang

Fadzi Razak said...

Sabar kak mila. kak mila ade google nama die tak sebelum buat barter tu. sebab saya ade bace kes ramai yang menipu bile buat barter ni.

Mila Hilas said...

sy x terpikir plak nak google sebabnya sblm ni buat xde mslh.lps ni blh jd pengajaran la :-)

Cik Asma BLuppy said...

orang macam ni pelik betul perangai. cakap lain, tapi buatnya lain.
dah la tengah pegnen.
semoga dia sedar silap dia tu.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Owh, saya tak pernah dengar sistem barter kat FB ni. Teruklah camtu. Dah kira kes tipu. Next time, kalau nak tukar kene snap pic dulu ni.

nor nazliana said...

ada gak noh huhuu..nasib ler..nak wat mcm mn kan..

~MommyAqilMedina~ said...

Aduhaii..kalau akak pon hangin..memang penipulah kan..tak baik betul buat orang macam tu..akak pon pernah terkena..barter botol susu..memang akak punya baru tak pernah pakai..dia kata dia pon sama padahal rupanya dah calar balar dah botol tu..dia barter dengan orang lain dah kot..sakit hati..huhuhu

Masya said...

erkk sy yg baca pun jadi emosi huhuhu .. xtaulah pulak psl group barter ni.. ada bgs dan x bgsnya jgk yer.. nyampahnya kalau jumpa yg macam ni ...

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Nasib x menyebelahi :(