Tabung

07 October 2014

Pusingan U

Aku terbaca td kat blog pasal kemalangan akibat drp buat u-turn nih..Sebab tulah kalo nk u-turn, tolong lah guna signal.Ko ingat org blh baca pemikiran ko? kalo ko bg signal, sekurangnya org blkg tu blh bersedia tekan brek ke ape ke kn..kalo x jd musibah pape, Alhamdulillah blh la senyum, sengih ke ape ke kn..Tapi kalo dh smpi meninggal...pikir lah sndiri..Gara2  nak cepat sgt...terus cepat masuk kubur..Eh ni bukan ayat kurang ajar yer..Ni utk peringatan bersama..

Kadang kn aku heran la..kenapa susah sgt nak guna signal..padahal tunggu klik2 je dgn tgn tu..Bukan nya butang signal tu duduk kt blkg seat smpi ssh sgt nk capai, nak tekan..Aduhai..Banyak gunanya signal ni tau..kdg tu blh slmtkan nyawa org.Memang lah ajal tu dh ditetapkan tp klo kalo blh jgn lah sbb kan signal ni.benda simple tp mengakibatkan sesuatu yg besar..phm x mksd aku? jgn slh phm plak eh? 

Aku dan suami kan memang pantang klo org x bg signal ni.memang aku maki..Kalo husband plak klo org x bg signal tp nk masuk barisan kan, mmg dia x kan bg ruang..biarlah org tu nk rapat mencelah cmne pn.kadang ak plak risau takut tercium kan? lepas tu kdg tu blh bwk gaduh tau..

Ada aritu sekali..ad kete vios ke honda yg tetibe je masuk barisan, rapat je dgn kete aku..laki aku mmg jln dh betul..tetbe kete tu mencelah lgsg x bg signal.mmg laki aku kejar weh...aku yg membebel2 dlm kete cakap jgn baran sgt kalo drive, mmg x kemana..tp org laki klo dh naik angin dia,tegur pn xdgr dh..mmg dia p rapat dgn kete tu lps tu dia buka tingkap kalo x silap aku.. dia mrh2..aku dh risau takut kete tu gangster ke ape kn..hehehe..adoii..tgk benda simple je sbb signal je pn..tp impak dia tgk lah...bahaya kan?

So kepada kwn2 semua, tlg lah guna signal kete tu betul2..signal yg dicipta tu bukan hiasan utk mencantikkan kereta ye tp utj digunakan semasa memandu..jgn pentingkan diri sndiri..takde sape nk kata ko skema klo ko guna signal tu..lagi org angkat tangan tnjuk Good ad lah..hehe.. ok???

5 comments:

nur anis said...

memang stress dengan orang yang tak reti bagi signal ni..

hidayu ayumie said...

kalau ayu pon mmg ayu keja balik kak..
hahaha mmg panas hati btl..
ibrat nak mntak laluan tapi tak mntak izin
biadap

Fiza Rahman said...

Memang mencabar bila driving ni. Dah bagi signal pon kedekut nak bagi jalan. Lagi kita nak masuk, lagi dia cucuk ke depan. Tak bagi signal pon satu hal jugak.

mama 3farhanah said...

Sama macam husband saya, memang tak bagi can dengan orang kuang ajar camni. Sekarang ni turun ke saya plak, mana tak marah. Kita dah la bawak anak2 kecik, diaorang bawak keta macam jalan bapak diaorang punya...memang kenyang dengan maki ja

Hikayat Seorang Budak said...

sikap pemandu di malaysia ni kadang pelik. sebab salah sorang akan menjadi punca kepada kemalangan kat orang yang dah bawak elok2. tapi tula malang tak berbau.