Tabung

07 October 2014

Bukan taknak tambah

Nak tambah ape lah agaknya kan? ekeke...Tetiba je terasa plak nak cete pasal anak..
Sebabnya kan, aku rasa frenlist blogger aku ni kebanyakkan sedang pregnant.. Seme duk pakat update pasal pregnancy...Arghhh...Tetiba teringat masa aku mengandung dulu..Hehe
Memang la best mengandung wes. Tengok perut makin lama makin membesar,
Sampai satu masa, ada benda plak menendang2 perut tu..Ekeke...Selalu je aku kat umah memang buka je perut, sng nak bg tgk baby tu tendang2..Ekekeke...

Tapi kan, aku fobia weh..Fobia pabila kena jahit...Memang aku tak sakit semasa proses jahit tu, tapi bila ada kejadian yg x diingini berlaku seminggu selepas bersalin, tu aku takut..
Dan kesannya smpi skrg aku terasa tau..Setiap kali bila aku pk nak mengandung kan
aku mesti tingat pasal jahit tu.Hahaha..Memang stress weh...
Nampak gayanya memang xde nak ngandung dlm masa terdekat, tp kalo lah 
tetiba Tuhan nak bg, aku terima je..hehe..Kena pasrah la lalui lagi sekali proses tu.Hahaha

Korg kan, kalo dh setahun lebih lepas kne jahit tu..Tempat jahit tu masih terasa lagi tak? Aku rasa aku masih terasa sebab jahitan aku x kemas...Memang ada mslh dlu..Nyaris2 nak kne jahit balik tau...Tapi selepas 2 minggu bersalin, doc check balik dia kata ok dh sikit so xpyh jahit balik...Tapi aku rasa sbb tu lah smpi skrg bila lepas membuang air besar kan, mesti tempat jahitan tu membengkak...Memang ngeri weh....Takut sangat, cmne aku x fobia. Huhu
Aku nk cete kat org pn xthu cmne..sebab kalo jahitan cantik, aku rasa xde kot jd cmni...

Ish, tgh2 cete ni pn aku rasa mcm ngeri plak ble ingat balik.Hehehe....Adoii.Harapnya kalo anak kedua nanti, doc tu jahit la elok2..X sanggup weh kalo mcm ni lagi....Kesian aku..
Patut dh setahun lebih ni, perasaan takut tu dh ilang..Tp setiap kali lepas membuang aku takut.
Kalo masa dia membengkak tu memang aku x selesa..Nak duduk rasa pedih2 je...Bila dh kecut, baru ok sikit..Dh la aku ada buasir...Hazab gak la..Kikiki..

Agak2, Arfan cmne lah kalo ada adik.Hikhik..Takleh nak byg kan.Hahaha..Takpelah..Awal lagi kot nak bg dia adik..Semenya dgn izin Allah...Aku bajet dlu dlm umo 5tahun..Tapi kalo dh sll duk tgk org update pasal mengandung je..AKu rasa mcm nak pendekkan sikit masa tu ke 3 tahun..ekekeke..Blh kan?? Arfan pn dh pandai skrg.Dh phm ble mtk dia buat sesuatu..So kalo 3 tahun tu mesti dh bijak...Hehehe..Ntah2 kena pantang sndiri time tu..Yelah mak aku kan makin taun, makin tua..Kesian lah nak harapkan dia lagi..huhu..

Kepada blogger yg tgh pregnant tu, semoga urusan kalian dipermudahkan ye...Banyakkan berjalan ble dh time due tu..Dan semasa dlm bilik bersalin, jgn lupa sntiasa istigfar dan selawat tau..Jangan menjerit2 je..hehehe....

20 comments:

hidayu ayumie said...

alamak seram nye kak mila
mintak2 la ayu xde masalah nanti
ehehehe

acik idah said...

setiap anak tu tak sama pengalamannya... dan biasanya anak seterusnya ok kot... dah ada jalan.. kalau jahit pun sikit jer... insyaallah... cepat2 mila... jangan tunggu lama2 lagi... mengandung muda2 bagus... badan masih kuat :D

Z@i Z@mR33 said...

tgh plan nk pegnen lg tp Allah blm izinkan

Farah Waheda Wahid said...

setakat ni dari dah selamat bersalin sampai sekarang tempat jahit aka clip tu tak rasa apa pun...ok jer...ngilu pun tak ada... tapi kalau angkat berat atau menjengket ambik barang terasa cam tegang dan tak best sikit...

Maria Firdz said...

Eh... Kira standard la tiga tahun selang tu.. Normal la tu rasa jeles tgk org ngndung lagi... Sy lepas pntg tahu kwn ngdung rasa jeles gak...

Petak Bunga said...

Rasa2 nya problem kita hampir sama..
Uh sampai sekrng, ank dah setahun madih ngeri nk memberak..

nuyui a.k.a miss YUI said...

uih yui bc ni pun rasa tkut..huhuhu..

lovelywa said...

lain2 orang lain2 pengalaman kan..kot tetiba ngandung lg pasrah je laa ye..hehe

btw salam kenal dari saya ;)

Sue Sopian said...

huwaaa.. ngerinya gitu..
tp kalau ade rezeki, takpe.. terima je.. peknen muda2 bagus..

sue pun dlm plan cuma belum diizinkan Allah lg.. huhu

mOoN IzzaN said...

hehe.. kan.. best bila ngandung.. terasa nak ngandung lgi tapi anak2 kecik lagi.. hehe.. tggu la dak kecik 2 org tu besar sikit..

Sofu Hashim said...

Niat di hati nam tambah juga tapi...ntahla bila tgh org pegang baby kecik teringin jer :)

Fiza Rahman said...

Siannya you sis. Bahagian masing² kan. Mana tau 2nd baby nanti boleh bersalin normal ☺

Alhamdulillah...ketiga2 anak saya normal. Cuma masa tempoh pantang tu kena sembelit. Takut nak teran sbb takut terbukak jahitan kat bawah tu.

Mila Hilas said...

#Fiza Rahman : saya pon bersalin normal..bukan operate.hehe..jahitan tu maksud sy, jahit kat bwh la..ekeke..

Mila Hilas said...

#Farah : saya bersalain normal.. hehe...awk operate eh? kalo operate memang la kat jahit tu smpi anak dh besar pon still ad kesan dia..xblh lasak2.

Siti Nooryanawati Mohamed said...

Alahaiii....seriaunya plak baca sambil membyg²kan rasanya tu.
Tapi apa pun, setiap orang pengalamannya berbeza kan...beruntunglah kalau dapat pengalaman preggy.
Yana sampai sekarang belum ada rezeki lagi...teringin sangat².
Mila doakan Yana cepat² jg yer (^^,)

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Oh noooo!
Please jangan cite sebab akan buat saya rasa nak tambah jugak.
Heh..

mama 3farhanah said...

Seriau bila bayangkan balik kena jahit. Pengalaman kena jahit semasa lahir anak ke 3 ni memang masih terasa... Lebih sakit daripada meneran nak bersalin.

Hikayat Seorang Budak said...

seram nya kalau doc tu jahit tak kemas. moga lepasni jahitan tu terus ok la ye kak. nanti boleh kasi kawan kat arfan :)

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Hihihi..ala jangan la citer pasal bab jahit tu..akak seriau tetiba..huhuhu..Memang tak pernah ada masalah pon bab tu cuma nak kena menjaga je lah lebih kan..aduyaii takutnyaa..hehee

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam mila,
oohoooiiii ngerinya baca..
sha alhamdulillah czer ok..
tak sakit dari lepas bedah sampai sekarang..
cuma dolu2 ada rasa ngilu2 sket, tapi tak sakit pun..
tapi kan sekrg ni besala kalo jarak2kan anak..
sha pun bru anak sorang, dok dlm planning g, mungkin 2-3thn bru try peknen
kalo ada rezeki