Tabung

13 November 2014

Nasihat kepada sponsor

Aku minta maaf la kalo entry aku kali ni akan buat ramai yg tersinggung...Kalo yg x berkaitan tu xpyh la terasa eh..Kalo yg mana terasa tu mungkin penah buat la so mtk tlg perbaiki yer..Aku xkan mention mana2 blog yg terlibat, cme nak bg nasihat secara umum jer..Ni jugak utk peringatan diri aku jgk.

Aku pn penah jgk jadi sponsor..Sponsor brg dan skrg ni sponsor topup ( GA tengah berlangsung)..

Kalo rasa tak boleh nak bg komitmen, tolong lah jangan amik risiko nak sponsor..Jangan pk nak like/ followers ramai jer tapi padahal ko xmampu pon.. Jangan bagi org pk bukan2 pasal ko..Jangan sampai org benci dan meluat dengan ko..Jangan sampai org anti dgn ko..Jangan smpi xde sapa nak trm ko sbgi sponsor dan burukkan nama ko jugak akhirnya.. Followers ramai pn tp klo org xsuka buat apa? Sekali terkena nanti smpi bila2 pon org akan ingat tau..

Lagi 1 kalo jenis sponsor barangan..Kalo barangan yg jenis dlm kotak dh siap balut ok lh..ni kalo jenis ko buat sendiri contoh buat baju ke, buat bantal ke buat handsock ke dan lain2 yg handmade, pastikan buat tu biarlah dgn ikhlas memang niat nak bg org pakai, mmemang niat nak bg org puas hati trm brg yg ko bg tu..Kalo ko elok, mesti org akan suggest kat org lain..nanti ko jgk yg untung..Tapi once ko dh buat ala kadar asalkan siap jer, mmg ko merugikan diri ko sendiri lah...Org nak guna apa yg ko hadiahkan pon pk banyak kali tau..so jangan lah kecik ati kalo ko xnmpk org review atau xde org berminat dgn apa yg ko jual tu...Aku ni bukan cerewet melampau tp bila tgk sesuatu brg tu mcm ala kadar je, aduhai...ntah la..kesian pon ada.. Dah la sebelum nak dpt brg tu bukan main susah..macam aku ni meminta2 plak sdgkan adiah tu memang dijanjikan..

Bila dh byk kali kena push so mungkin ko pn agak tensi, so ko pon bt ala kadar..Asalkan ko dpt bagi adiah tu kt org yg ko sponsor..sdgkan kalo ko tgk brg tu pon, agak2 ko pn x pakai.. tolong lah ye.. Untuk kepentingan kita bersama jugak ni.. Kalo ko xnak trm xpe pandangan aku ni.. Aku xpaksa sape2 pon utk ikut apa aku cakap, tp kalo org tetiba x suka dgn ko jgn lah ko kecik ati plak yer...


So, diharap kepada sponsor2 hadiah..Sponsor lah dengan seikhlasnya.. Then lagi 1... Kalo time ko nak pos tu tetiba ada hal ke mslh ke apa ke, tlg lah inform penerima..sebab kalo nak tahu, penerima ni akan menunggu brg2 tu tau..Yelah nak jgk tahu brg mcm mn kan, tmbh2 benda free so mestilah org x sbr nak tgk..So jangan lah bg org kecewa dgn menunggu brg yg x kunjung2 tiba..Katakan 10x ko ada aral, so 10x jugak lah ko kena mention kepada penerima..Jangan harap org akan phm sendiri atau org thu sendiri yg ko ada mslh..sebab manusia ni bukan Tuhan..So please ye..please sgt2.. kalo xnk nama busuk, buat lah elok2..

terima kasih..

yang benar,
Mama Anak Sorg.


Jemput add FB saya khas utk para blogger sahaja.. Please search cammylia arfan.. TQ

22 comments:

mama 3farhanah said...

Saya sampai sekarang tak dapat hadiah GA saya. Dah pm alamat kat fb, maklum kat blog , kat Cbox tapi takdak maklum balas.
Takdak rezeki saya dan saya halalkan jer.

Cik Adda said...

Saya pun pernah rasa. Kata sponser barang dah dipos. Tapi dia takbgthu saya bila Masa dipos. Tracking number dia taknak bagi. Sampai sekrang taknampak bayang, saya tersa sikit sebab barang yang menang tuh Al-Quran.. huh: /

Safirul Amar Azmi said...

Sabar je la mila..bawa bertenang..tkpe ada hikmah di sebalik kejadian...ada rezeki arfan nanti

anamizu said...

ish3 tu la kan kak.. ana ni 1st time buat GA nih.. masih berlangsung lagi..sponsor2 nye kwn2 blogger yg ana kenal gak la.. harapnye xde la mslh cmni terjadi.. bykkan sbr la kak.. manusia ni mcm2 ragamnye kan..

Cik Nadyya said...

huhu sabar kak..
susa jugak kan.. dah memalukan owner GA tu kan..

siti zawiah said...

betul..kalau taknak sponsor,jangan sponsor kan..kita sebgai pemenang dah ikut semua syarat yg ditetapkan.tetiba bila mennag,hadiah takdapat..

Amanda Suria said...

Akak pun ada dapat hadiah GA top up...sampai sekarang xde pun...sabar je la...x kisah la akak halalkan aje....pasal tu mcm malas nak masuk GA...tp bila fikir kawan2 kan....

timm bill said...

sabar je lah kak..huhu..

farhana mohamad said...

:)
sy setuju dgn akak. bila dah volunteer nak jadi sponsor, lunaskan tanggungjawab tu. jangan ingat nak tambah follower atau nak kejar trafic je. sy sendiri pun dah beberapa kali tak dapat hadiah. dah bagi details banyak kali. macam2 pula alasan dia kasi. last2 dah naik jemu nak tuntut.

Belog Santai said...

Selalu dengar keluhan ni..kita pun pernah terkena sekali...nakal kan dia orang buat macam tu..Tuhan marah tau..

mama amir said...

mungkin kerana sebab2 yang akak cerita kat atas menyebabkan saya belum berminat nak sponsor mana-mana GA...takut tak tertunai apa yang dijanjikan....

Z@i Z@mR33 said...

fuh...naseb dl wt GA x guna sponser...tkut jd cmni la.bg hadiah biasa2 ja

Nao Mei said...

Kalau cik akak hutang..jangan lupa tuntut ye syg..hihi

hainom OKje said...

Nasib tak pernah jadi sponsor.....join GA pun jarang sebab kurang berminat bukan apa okje takut reader boring asyik entri GA jer....tak ker? ...Apa pun terpulang pada diri memasing

Mar Mansor said...

betul tu..saya tak suka buat orang menunggu..
saya tak terima2 hadiah novel yang saya menangi sejak bulan 2..

Diana Rashid said...

Betul sangt..kadang2 bagi benda yang..alahai..budak2 pun tak nak..yang dia jual punya la cantik,yang dia bagi taja tu macam mintak tong ssampah je..Bukan la tak bersyukur tapi kita join GA tu pun bukan guna air liur je.nak bagi tolong la ikhlas..bagi betul2..

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Memang entry lepas geram ni..hihihi..tapi memang bagus pun sesekali entry ni di upkan..sebab bagi kesedaran..kalau takde orang yang tegur, sampai bebila pon orang akan anggap remeh je kan..

Maria Firdz said...

betul tu... setuju sgt... memang pernah kena juga... mujur sy bukan jenis cerewet... kalau tak ..hmm... tak tahu lah...

Fiza Rahman said...

Pernah jadi sponsor. Alhamdulillah...pemenang puas hati dgn hadiah tu. Saya pon pernah gak tak dapat hadiah GA. Anggap jer lah tak der rezeki.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Teguran yang betul tu.
Harap dapat perbaiki.
Saya x pernah jumpa yang macam ni.
Harap takkan lah.
Masalah saya pulak, pernah sponsor 4 GA tapi sorang pun x tuntut hadiah.
Lepas sebulan announcement pemenang oleh pemilik blog memang kira expired lah:)

acik watie said...

Ada juga yang tak terima lagi tapi tak apa la...ada la sebabnya tu. tak pandai nak marah-marah..takut terkena kat diri sendiri.

Daripada :
Ibu Anak Lima..

Yana Yani said...

saya belum pernah melalui situasi gini
tak berani nak komen pepanjang