Tabung

15 January 2015

Batuk Kuat dan Semput

Kesian anak aku..Stat smlm dia batuk tp x teruk..Tapi balik ptg tadi makin teruk dan dah nampak tanda2 dia susah bernafas..Aku paham sangat sebab aku pn mcm dia bila batuk kuat..Kesiannya Arfan..

Sblm smpi umah td dia tido dlm kete..Aku angkat ltk dalam stroller smpi umah dia masih x sedar, so aku biar je dlm stroller mcm tu..time nak magrib tu dia sedar nangis...Lepas tu ngamuk, guling2.. budak bila tido magrib2 mcm ni la..Buat peel.. memang xmakan pujuk...So aku biarkan je dia nangis sorg2.. memang agak lama.. lebih dari setengah jam...Aku pujuk dia taknak, dia guling2 jgk..Aku selesai solat bagai pn dia x benti lagi nangis.. dah 8lbh baru nak dengan aku..Pujuk suh mandi,Amula2 taknak..Dah penat agaknya baru nak...

Skrg ni batuk makin teruk..Aku perati je dada dia..kalo lengkung dalam sgt terpaksa la bawak p klinik / hospital..Laki aku plak arini keje balik lambat...kesian anak aku..Nak tido tp sbb batuk x benti dia xleh nak tido..Batuk mcm ni mmg xboleh nak tido..aku pn lalui mcm dia..tp dh lama aku x kena..mintak jauh sbb mmg x selesa dan mmg rasa nak marah org..Ni anak aku yg kena, sb tu td dia ngamuk aku x smpi ati nak marah dia..Aku xtahu mcm mn nak buat..Mmg xde cara lain kena amik gas ni..


Baru lps call suami, mtk dia balik awal sikit..Sepatutnya dia habis shift kol 1030 xthu lah tu blh blk awal tak.huhu.. Memang xboleh nak tido kalo gini gaya batuknya...Esok confirm aku terpaksa EL.. Duhai anak, jangan sakit lama2 nak..tak sanggup tgk kamu kena cucuk lagi kalo berlarutan :(

12 comments:

sYiRa LoKMaN said...

semoga die cpat ssembuh...btw, comel header

Mek Zumbie said...

Cuba cari minyak air putih euky bear tu. Gosok2 dekat dada di baju depan & belakang. InsyaAllah sembuh :)

Diana Rashid said...

hari ni bw baca entry ramai blogger cerita ank masing2 demam,batuk..semoga cepat sembuh ye,,

mas yana said...

sian nye arfan... cepat sihat ye ucukkk...!! comel header :)

afzalsukasuki said...

asma ke?genetik?saya dulu pun macamtu, dari kecik sampai lepas SPM asma.. sebab abah saya pun asma gak.

Lepastu saya berubat dengan homopathy. Alhamdulillah sampai sekarang xpernah lagi kena asma :)

P/s : haa puan isteri kata RM78 including postage :) tapi untuk 20 customer dari blog ni dia bagi RM75 including postage :)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam mila,
moga arfan cepat sembuh AMIN

Daddy Ziyyad said...

selalunya itu jangkitan yg dipanggil bronchiolitis...mmg kena ambik nebulization kalau teruk...hope arfan cpt sembuh

Daddy Ziyyad said...

selalunya itu jangkitan yg dipanggil bronchiolitis...mmg kena ambik nebulization kalau teruk...hope arfan cpt sembuh

Jari Manis said...

semoga cepat sembuh ye Arfan

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Dah slalu amek gas (nebulizer) ke mila?

Nooriah Abdullah said...

asalamualaikum kaknoor singgah follow sini, semoga cepat sembuh ya insya allah maktok doa kan

Papaglamz said...

Dah sihat ke anak akak hr ni?