Tabung

29 January 2015

Taknak Menyusu Dah Ke?

Aku perati Arfan ni kan, sejak akhir2 ni dia dah kurang nak minum susu...Kalau aku buat susu kan, dia main2 je minum...Lepas tu buat siram2 lantai..Hadoiii Sakit betul hati aku ni..Lantai tu dah bertompok2 dah kesan susu dia tu...Memang kena jentik la telinga dia dgn aku..Nakal sangat tu... Kalau mlm2 pon skrg ni bila dia terjaga pon sekali je minum susu....Kalau 2,3x jaga pon dia nak aku pelok jer, lepas kena pelok lena balik bukan minum susu pon..Kadang tu membazir tau susu yg aku buat...Separuh lagi tinggal dia dh taknak..AKu xtahu la kenapa dia dh kurang nak minum susu...


Lagi satu aku rasa dia x suka la puting botol yang style X atau Y...Sebab aku ada beli puting baru 2minggu lepas...AKu beli puting jenis tu konon kalau dia main tuang2 pon susu xkan kua lah..Kiranya susu akan kua bila kena hisap je...Tp rupanya Arfan x suka..Sebab apa aku cakap mcm ni kan, aku perati bila aku guna botol yg pakai puting X tu dia mesti buat2 main susu tu..Dia xpnh hisap habis..Selalu membazir..Tapi kalo akubuat guna puting biasa tu ok plak dia minum, habis je manjang..>Dah xboleh la guna puting X lepas ni..Adeh ..Arfan2, pandai plak memilih puting..Maybe flow susu tu keluar dia rasa lain agaknya..Pandai kan??Aihhh..



Adakah Arfan nak putus susu dh eh? Dia mcm tahu2 je nak jadi abang so xpyh da minum2 susu ni..Hehehe...Aku selalu bagi dia minum Yakult jer...Tapi aku pelik gak...Tetap gak sembelit kalau minum pon...Pagi tadi nak pakai pampers dia lepas dia berak sembelit..Risau plak tgk lubang dubur dia tu...Mcm nak terkeluar plak isi..ALlahuakbar..Nauzubillah...Jangan lah jadi mcm2..Risau tau.. Ada ke budak kecik alami buasir?? Takutnya alahai..Boleh suggest tak mcm mn xnak bagi dia sembelit??? Tadi aku tgk, mula lah aku nak menangis..Aku ni sensitif sikit la kalau anak sakit.. 



 Tolong eh..



7 comments:

MizzTina said...

bg mkn buah byk n air masak..ada kwn suggest bg jus prun.. cer try..

Amanina Mads said...

Alhamdulillah dh berhenti nk menyusu.. hehe. Best la dpt adik

Maria Firdz said...

kerapkan minum air masak dan bykkan makan buah yg tggi serat...

cik mah said...

Ke kena try bg susu lain...selera dah bertukar kot ek..

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

bnykkan bagi air masak...letak dpn tv dlm botol nnti die minum la..kalau ida setiap hari memang ida akn pastikan die akan berak..nk kata cm pksa tak juga..tp kalau die nk kencing ida akn suruh berak..die dok lama skit dlm bilik air tu die berak la...

CikSiti said...

mungkin xsedap perut kot tu yg kurang menyusu..budak2 ni patutnya kena je minum susu.orang tua pun kena minum susu sebenarnya hehe

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Anak saya pun sama suka siram lantai.
Sampai melekit2.
Bezanya dia kuat minum susu.
Sekali tonggeng botol habis 5-7oz.
Beli sekilo susu cepat je habis.
So, bila tang membazir tu memang saya geram.