Tabung

16 January 2015

JKM Wilayah Macam Tahik! Selangor jgk bagus

Dari urusan nak apply utk elaun OKU aritu lagi bermasalah dgn JKM Wilayah (Putrajaya) ni..Skrg ni bermslh dan kurang ajar plak bila kita tanya..

Alkisahnya, ktorg baru trm surat mengatakan semalam ada apa benda ntah serahan buku bank baru..So suami kol lah jap td tanya mcm mn sebab benda dh lepas lagi pn untuk apa..Suami bukan dapat pon bantuan OKU tu so buatpe nk p buat buku baru lagi..Mcm xde fungsi lah kan..Lagi menyusahkan ada.

Antara dialog :

suami : saya ni susah nak cuti tambah2 kalo on the spot mcm ni..
JKM : saya org kerajaan, encik pon kerajaan
suami : aik? sy bukan  keje kerajaan, sy ni oku..keje org oku ni ingat sng nak cuti ke..org susah nak bagi..
JKM : (terdiam,malu sendiri)
JKM : encik pegi buka buku baru isnin nanti lepas tu trs hntr kat kami ( Kat KL okeh! Dah la x familiar kawasan KL tu, tp ni bkn mslhnya pon,xkisah sgt?

( panjang lagi perbualan tp ak x ingat sangat )

suami : so skrg ni siapa yg slh sbb sy trm surat lambat?
JKM : org pos slh ( jwpn tu serius kerek sgt dgr drp suara dia )

Hai lah, xphm la org JKM ni kenapa bila org tanya jwpn2 dia sgt menyakitkan hati..tp ni jkm wilayah jelh..sebelum ni ktorg berurusan dgn yg Selangor okey je..Masalah pon takde..Cepat je setel keje..Tp yg Putrajaya ni ntah apa2..Langsung takde belas kasihan tgk OKU pegi sana sini.bkn nak bagi menyenangkan malah menyusahkan ditambah lagi kurang budi bahasa..


Dh tekad taun ni xnak dh apply apa2 dgn JKM Wilayah..Kalo apply pn belum tentu dapat walaupon pdhl peruntukan utk OKU tu tiap kali bentang bajet mesti ada.Tak tahu lah ni kes org masuk poket sendiri ke apa..Taknak la tuduh tp kalo smpi menyusahkan mcm taknak bagi, baik awal2 ckp xnak bagi..!!!!


11 comments:

Safirul Amar Azmi said...

Itulah diaaaa..banyak sngt birokrasi...bila tegur dikatanya kita tak menyokong...dunia dunia....kalauuuu anak vvip rasanya...sekejappp je kot tak sampai 24 jam dah siap...

Jari Manis said...

kalau ada org mcm tu mmg ramai akan complain..namapun JKM...buat malu JKM je, jabatan KEBAJIKAN masyarakat katanya tapi cara ckp tu pun menggambarkan nko ni nk buat kebajikan ke tidak..camtu lah kalau kita di layan begitu..sis JM dgr pun GERAM!!!

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Kalau masuk poket sendiri tu, menjawablah 'di sana' nanti.

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Kalau tanya elok2 tapi orang bagi jawapan kerek, macam nak bagi makan selipar tandas je.

tenku butang said...

hemm.. memang depa buat koje macam tu pun kebanyakannya tempat (kerajaan) ni

wa said...

Tak baiklah buat macam tukan...macam tak ikhlas je buat kerje...sayang pulak tak dapat eloun oku tu...anak wa pun dapat eloun oku...tapi tak pernah guna...masuh dlm buku bank dia terus..

Papaglamz said...

Tudia aih.. Macam2 urusan.. Nak tolong tp mcsm x nk tlong.. Sy doakan urusan akak n husband d permudahkn..

Shima Hasan said...

singgah ye :)

moga dipermudahkan segala urusan keluarga awak..kebanyakan kakitangan kerajaan duduk front-desk ni memang macamtu, tapi xsemua lah kan.

Mek Zumbie said...

Wuuu...sabar sis.. :) God Bless You & your husband :)

Dunia Zumal said...

Fuh panas gak tu... Yang zumal tahu pasal bajet tu, memang kat parlimen cakap ada tapi nak sampai kat tetiap negeri tu ambil masa gak. kekadang tak nampak pun. macam bonus pun sama, kalau zumal nie sekadar kontrak, lagi tak sperti jadual gak.. lagi lagi nak gitau dorang penting kebjikan orang tertentu jew kebajikan staff sendiri pun terabai tau... wakil jkm nak buat gosip nie ^-^

Aty_Fared said...

kekadang... bukan salah derang pon.. derang macam orang tengah..tapi sebab sikap derang tu tak membantu.. tak beri layan yang baik buat kite sakit hati n kecewa ngan derang..cube kalau derang berperangai elok..layan kite baik2.. yang susah pon.. kite rasa ok..takper.. boleh terima.. tapi dah sikap derang macam tu.. yang tu lagi menyakitkan hati kan... sabar banyak2 key..semoga dipermudah kan segala urusan..insyaa Allah...