Tabung

07 January 2015

Tantrum Arfan - 21 Bulan

Tak tahu la mana silapnya....Tadi amik Arfan dia memang happy..Cikgu cakap dia garang dengan cikgu arini..Aku tanya cikgu, dia mrh cikgu eh? Hehe.. Cikgu jwb, a'ah dia mrh.. Amboii Arfan..
Budak baru dah tunjuk belang ke? ekeke..Dia peduli apa..Bukan dia reti pon budak baru ke apa, janji dia buat apa yg dia suka..Hehe..


Lepas dah salam cium dengan cikgu tu, aku bawak masuk kete... Dalam kete tu dia behave jelah..Belum mengamuk lagi...Aku bawak pegi kedai sebab nak beli pampers dia dh habis langsung da...So masa nak turun kete tu, Arfan cakap dia berak..Alamak...Aku tgk memang ada..tp masa tu sikit je..Macam terkentut, terkeluar najis..Hehehe...So aku pujuk dia dulu , nanti balik kedai kita balik mandi dan basuh berak...Tapi sblm sampai kedai tu, aku perasan mata dia dah layu..Nak tido dah, tp aku panggil2 nama dia xbagi dia tido..Kang mcm mane aku nak beli brg kalo dia tido...Bukan blh nak dukung dia, nak beli barang lagi..Huhuhu...


So masa beli barang tu dia ok jer,. Masuk2 kedai je terus p tuju bahagian snack..Pandai plak amik snack Cloud9 tu....Ntah makan ke tak..Takpernah plak aku beli sblm ni..Then aku belikan aiskrim dalam bekas kecik tu...Dalam kete tu aku bagi dia makan eskrim tu..mujur tak kena kusyen...Dh habis makan eskrem tu comot habis muka dan baju, tangan bagai..Pastu aku dh lupa da cmne dia blh start nangis..Memang dh ngamuk dlm kete..tendang2 dashboard tu....Nak bwk kete pon x senang..Pujuk dia bagai..tp x jalan..So aku biarkan jer...Ntah cmne ntah dia blh diam..Lupa da..hahahaha... 


Lepas tu smpi kat parking kete, elok je turun tu denga muka senyum bagai...Tengah tgu lift tu, dia panggil2 aku..aku layan la...pastu tetibe je dia ngamuk..Aku pon xphm..Aku ajak masuk lift, dia lari..Brg2 ak dh ltk dlm lift, mujur ada org lain dlm lift tu tlg tekankan butang..Aku angkat Arfan cepat2..Memang masa tu dia ngamuk sakan la...atas lantai lift..Dia xpenah tau ngamuk mcm tu..Aku xphm kenapa..Sebab tetiba sangat...Lepas tu, dh keluar lift aku ajak, xnak plak..adoii..cmne aku nak tahan lift xnak bagi tutup..Dh la barang kiri kanan nak bwk..SO terpaksa ltk brg dulu kat luar.. Elok2 pintu nak tertutup..Adoiii..Aku dh nak angin je rasa..So aku angkat dia dengan tangan sebelah..Xtahu la sakit tak..aku ltk je dia kat lantai dpn lift tu..Aku balik ke rumah..Tahu plak dia ikut smpi depan umah...Bila tgk aku nak amik dia, dia patah balik konon nak g kat lift balik...Pahtu aku tutup jelah pintu, dh nak sangat duduk luar..Memang lagi mengamuk la..meraung2 kat luar tu...Pastu dia dh masuk kat gril, dia nak kua balik bila tgk aku nak pujuk....Lepas tu dia duk main keluar masuk mcm tu lah..Kuat sangat merajuk..Adoi..Ape ntah ...Aku ajak masuk umah dia xnak..so aku biar dia dlm  grill tu, aku tutup pintu utama..Dia ketuk2 pintu...Aku buka pintu, dia xnak masuk..Budak merajuk tahu jelah cmne kan..



Penat tau layan dia...Last2 aku pujuk dengan bagi air Yakult...Baru lah senyap..Adoii.Senang je rupanya..tp lom setel lagi..tgh minum pn nak nangis...ajak buka baju, nak mandi..amik mood jugak..Arfan2..Lepas da mandi, dah segar ape bagai...Baru okey..Mood pon dh senyum2, mintak nak main henpon, so layan jelah....


Bagi makan biskut...Tetibe je diam..Tengok2 dh tido..Aku kejut bg minum susu..kesian dari balik tadi x minum susu....Terus bawak masuk bilik....

Ini lah coretan kisah aku dan Arfan harini...Sebab tu lah aku kena sentiasa ada stroller..tgk lah bila xde stroller, susah aku nak handle dia...Bila lah nak dpt stroller baru ni..

p/s : ciri stroller yg aku nak mesti ada 3 ciri ni
* boleh baring, dpt 170 darjah pon dh ok kalo bukan 180 pon..
* ada penghalang di celah kangkang
*ada bakul kat bawah...

Kalo ada ciri2 ni, tlg lah bagitau aku..Then bajet dlm RM170

5 comments:

lia ummiirfan said...

sabor jelah.. ngamuk penat kott..

TunSha Ayunie said...

Alololo Arfan.... nak membesar makin mengamuk pulak dia ye... cubit pipi sket !

ehh lama tak singgah... dah tak hijau dah blog kak mila :)

Kakcik Nur said...

Mungkin sebab perutnya tak selesa dan dia pun mengantuk sama tu... Macam2 ragam semantara nak besar... :)

Yana Yani said...

budak macam tu aje nak tunjukkan perasan dia
tak apa, nanti lelama dia biasa

mama 3farhanah said...

Budak-budak memang ada hari yang dia bad mood. Maybe dia letih dan ngantuk tu