Tabung

03 September 2014

Khasiat bawang

Arfan dah bape hari demam.. batuk pon bukan main lagi teruk..dh la mengganggu waktu tido.kesian tgk..tgh2 sedap tdo ttbe batuk bukan main kuat.siap pakej muntah sekali.. maybe dia rasa geli tekak kn..aku phm sgt cmne Arfan rasa tu.kalo aku sbgi org tua pn kdg2 nak mrh kalo batuk jenis mcm ni..tapi dh nama pn budak kn, ape2 nangis jelh dorg tahu..

Ujg mggu aritu Arfan dapat pakej penyakit.. demam + batuk+ flu+ cirit birit + muntah.. memang lengkap..cirit 3hari x silap ak.. dalam sehari lebih 5x... tapi mujur bontot x merah..ntah ape silap mkn pn aku xtahu..tp yg ak tahu dia xmkn.. ape ak suap dia xnak..adalah mkn sesuap dua..lepas tu taknak..taknak jer.. pengasuh pn kata dia mmg krg mkn.. biasa dia lah org paling depan skali klo time mkn, ni walau kne panggil pn dia geleng2 jer kepala.. akibat drp tak mkn tu memang ak rasa sgt berat dia susut.. bila ak dukung, berbeza gila..sedih plak bila anak susut cara mcm ni..time demam mmg terbaring jelh..nak main pn ala kadar jer..kesian sungguh..

Smlm aku EL lah sbb mlm sblm tu dia demam.demam mmg tahap ak kne jelup sll bdn..pelik aku..siang xdmm sgt tp ble hala ke mlm je tetibe suhu naik mendadak..ak risau kepala jer..tu asyik jelum pale je bg turun suhu..so arini ak hntr dia mcm biasa pegi umh pengasuh...amboiii dia pelok ak bkn main kuat xnak lps..pengasuh pggl pn dia xnak pndg..buat xtahu je.mentang2 dh 4 hari duk ngn aku..hehe..tambah2 sb dia x sihat pn ye jgk..mmg xnak dgn org..kdg dgn papa dia pn xnak, ble pujuk sikit2 baru nak..bila ak tgl, mmg menangis, meraung la xnak..xnak..bila smpi opis ak trs inbox pengasuh tanya lama x nangis..mujur sekejap jer..sbb pengasuh ckp nk bg ubat..dia memang suka mkn ubat hehe.. Alhamdulillah..

Panjang gila mukadimah ak kan..tajuk lain, tapi cete lainn..kikiki..sebenarnya mmg nak cete psl bwg pn tp perlu r cete salah silah dulu kang ttbe je xphm jln cete plak...ahaks..mcm la ad org amik kisah..adoiii...

Aku pnh terbaca sekilas pndg pasal bwg ni blh sihatkan bdn..masa tu org share kt fb..tp ak xbca pn ape khasiat dia..ak cuma bace tajuk dan jgk tgk gmbr dia ltk bwg bwh tapak kaki ( dlm stokin )..so ttbe ak tingat pasal ni...ak main agak jer rsanya utk budak2 dmm kot..so sbb ank ak ni asyik dmm x kebah2 dgn batuknye bukan main teruk, ak saje je try nasib betul ke teori ak ni..so jap td sblm ak buat entry ni, ak cbe google kot2 ad yg pnh cete psl bwg, tp xde info langsung..nan hado wehh.. so ak pndi2 sndiri lah ni wt hepotesis berdasarkan pengalaman ak ye..kalo slh tu harap maaf lah..

ni arfan ptg td..bdn dia pns sgt..so ak ingat nk tukarkan baju tido sb td amk kt umh pengasuh x pakai bju tdo..tp biarkan dulu bg sejuk bdn..tp xdenye sejuk hehe..lps amik pic ni batuk2 then muntah...terpaksa trs mandikan skali..ngn ak skali tkena muntah..
Dah setel mandikan seme ak tidokan dia..mula2 asyik batuk je, xlena..nth cmne tetbe je ak tingat psl bwg ni..trs ak p amik potong dua.. pakaikan dia stokin.mula2 Arfan pelik sb ak pakaikan dia stokin, tp mujur dia x ngamuk, dia snyp je..ak ltk sekali dgn bwg tu..ak pakai bwg besar..

Aku peratikan Arfan lena plak tdo...demam dia pn kebah..bdn sejuk..ak xtahu la sbb efek bwg tu ke atau kebetulan ke ape..so lps ni klo ad anak2 korg yg dmm trk2 try la ltk bwg ye kat tapak kaki ank tu..jgn lps pakai stokin skali..batuk dia pn xde lab sll..so mmg lena..sng hati ak tgk.. lps2 ni kalo ttbe bdn dia panas blk, blh r ak try teori ak ni lg..senang keje xpyh bgantung pd ubat sgt..huhu

Apa pendapat korg? ad yg dh pnh try ke guna bwg mcm ni? menjadi x? jom share..

stokin masa bb dh xmuat tp pakaikn jgk sbb xde stokin lain..hikhik..nampak x benjol tmpt tumit ( bahagian dark coklat) tu adalah bwg ye..tumitArfan yg benjol atas lg 1 tu..hehe

bahagia tgk dia tdo lena cmni..mama blh bt keje.. dia terjaga batuk2 pn dia tdo blk..xdelah meracau menangis spt sblm  ni..hehe..alhamdulillah..


p/s : tolong sikit boleh? Like fanpage ni yer..kalo berminat blh lah beli, nt ckp la korg pembaca blog aku..nt dpt lah disc 10% :)


8 comments:

TunSha Ayunie said...

kita yang demam ni pun tak tentu hala ni budak kicik... alhamdulillah dah kebah demam ye...

nanti kalau sha demam boleh la try letak bawang kat tumit kaki ^^ ilmu baru ni...

Cikgu Norazimah said...

Kesian sgt bila tgk anak dmm,layu jer..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Bawang ni memang banyak khasiat.
Tapi, kalau terlebih makan..nanti ketiak bau hangit.

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah dah beransur pulih. Tak pernah try lagi.

~MommyAqilMedina~ said...

Alahaii...kesiannya Arfan..memang khasiat bawang ni banyak..esp bawang putih..cuma still take time sikit..ape2pn semoga Arfan cepat sembuh dan kuat seperti biasa ye sayang..

Aty_Fared said...

tak sangka bagus khasiat nya tuk budak...thanks share info berguna macam ni.. :)

timm bill said...

penh bca dah psal bwang letak dlm stokin utk bgi demam kebah..i'allah mujarab :)

uncle gedek said...

uncle pakai syampu bawang jackie chan tu...

hehe